Transportgigant Mammoet vol over op duurzame bamboe

Erol Ahmed, via Unsplash Public Domain

De Nederlandse hijs- en transportmultinational Mammoet is een grootverbruiker van tropisch hardhout. De komende jaren vervangt het bedrijf al zijn stapelblokken door snelgroeiende bamboe.

In alle opzichten beter en duurzamer

Mammoet gebruikt bij zijn hijsklussen wereldwijd duizenden vijzelbalken om de zware vrachten tijdelijk te ondersteunen. Vanaf nu kiest het concern voor robuuste lichtgewicht blokken van bamboe.

Het concern heeft jarenlang met hardhout uit de tropen gestapeld maar het gebruik van hout uit de tropen is niet duurzaam. De conventionele balken van tropisch hardhout zijn echter wel sterk en betaalbaar, gaan lang mee en zijn toch goed met de hand te tillen. Aan die eisen moest een maatschappelijk verantwoord alternatief ook minimaal voldoen.

CO2-opslag in balken van bamboevezels

Mammoet heeft geëxperimenteerd met balken van aluminum en kunststofcomposieten maar kwam uiteindelijk opnieuw uit bij een natuurlijk materiaal. Bamboe is van nature sterk maar niet stapelbaar. Daarom zijn de holle sprieten vervezeld en met een kunsthars tot uniforme blokken geperst. Deze bamboeblokken bleken tijdens de tests nog sterker dan de conventionele balken van hardhout.

De eerste 700 bamboeblokken zijn inmiddels in gebruik. Naarmate de huidige voorraad houten vijzelblokken slijt, vervangt Mammoet de komende jaren al zijn hardhout door bamboe. De grassoort is te oogsten zonder de plant te doden en neemt tijdens de snelle groei veel CO2 op.

Bron: Mammoet, Cobouw / Imagecredit: Erol Ahmed, via Unsplash Public Domain & Mammoet

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.