Een klimaatvriendelijker kantoor met 5 eenvoudige tips

Nielsen Ramon, via Unsplash Public Domain

Onze persoonlijke keuzes hebben impact op milieu en klimaat. Ook op kantoor. Enkele eenvoudige aanpassingen maken al een groot verschil. Hieronder 5 tips om een klimaatvriendelijker en gezondere kantooromgeving te creëren.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met ShopAlike.

We worden steeds bewuster van de impact die onze persoonlijke keuzes hebben op het milieu. We gaan tot grote lengtes om onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dus waarom benaderen we onze tijd op kantoor niet op dezelfde manier? Inspireer je collega’s of je baas met de volgende tips.

Schakel over naar LED-verlichting

De traditionele fluorescentielampen, die in de meest kantoren gangbaar zijn, bevatten 3,5 tot 4mg kwik per buis. Kwik is schadelijk voor mens en dier en vervuilend voor het milieu en de lampen zijn niet al te efficiënt. Als het kantoor overschakelt naar LED-verlichting wordt er 75% minder energie verbruikt. Ook is de levensduur van LED-lampen 25% langer dan de traditionele fluorescentielampen.

Print minder en gebruik gerecycled papier

Het maken van nieuw papier vreet energie, water en natuurlijk bomen. Met de hoge resolutieschermen van vandaag is printen vaak helemaal niet meer nodig. Print je toch, gebruik dan gerecycled papier. De productie van gerecycled papier bespaart per 1.000 kilo aan printervellen 17 bomen en vereist 70% minder water in de productie.

Ondersteun de airconditioning met planten

Airconditioning en elektrische ventilatoren maken tot 20% uit van het totale elektriciteitsverbruik in kantoorgebouwen wereldwijd. Een groenere oplossing is om planten aan het kantoor toe te voegen: studies tonen aan dat planten de kamertemperatuur tot 10 °C kunnen verlagen en een luchtvochtigheid tussen 30% en 60% kunnen handhaven. Bovendien fungeren ze als natuurlijke luchtreinigers – studies tonen aan dat dit de productiviteit op de werkplek met maximaal 15% kan verhogen.

Vermijdt omspoelen onder stromend water

Uw koffiemok en borden even omspoelen onder de hete kraan lijkt nobel maar het is niet nodig. Moderne vaatwassers kunnen gemakkelijk voedselresten verwerken, dus laat de zorgen los – uw servies wordt schoon zolang u het grootste voedselresten in de vuilnisbak schraapt. En natuurlijk start je net als thuis ook op kantoor de vaatwasser pas als hij vol is.

Maak afvalscheiding de standaard

Zet aparte bakken neer voor papier, plastic/metaal, inktpatronen, batterijen en overig afval en maak je medewerkers attent op de afvalscheiding. Een kleine moeite voor een grote impact.

Met deze 5 tips zet je een goede basis voor een milieuvriendelijke werkomgeving. Meer informatie over duurzaamheid op kantoor, een infographic en aanvullende tips vind je op ShopAlike.

Imagecredit: Nielsen Ramon, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.