Elektriciteit voor schone bouwmachines geleend van treinverkeer

ProRail

Bouwbedrijf BAM werkt elektrisch aan het spoor bij Vught. Opdrachtgever ProRail heeft de inzet van emissievrij bouwmaterieel mogelijk gemaakt door snelladers direct op het onderstation voor de bovenleiding te laten aantakken. 

Creatief op zoek naar laadvermogen

Om veiliger en hoogfrequenter treinverkeer mogelijk te maken van en naar Den Bosch laat ProRail de komende jaren een extra spoor bouwen bij Vught en komen de sporen hier verdiept te liggen.

BAM realiseert in voorbereiding op deze klus tijdelijke sporen dicht langs woningen. Om geluidshinder en luchtvervuiling voor de omwonenden te beperken, zet het bouwbedrijf elektrisch materieel in. Zoals overal in Nederland maakte de overbezetting van het elektriciteitsnet het ook hier lastig om op tijd een tijdelijke grote netaansluiting te regelen.

Om de bouwmachines toch snel te laden, hebben BAM en ProRail een snellader direct aangesloten op het onderstation van ProRail dat ook de treinen van elektriciteit voorziet. De stroomtoevoer voor de treinen blijft daarbij geborgd.

Omdat het onderstation in principe alleen voor treinen bedoeld is, is de pilot afgestemd met de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die keurde ook eenzelfde constructie voor inzet van elektrisch materieel bij een project bij Wolfheeze goed.

BAM werkt bij Vught onder meer met een van diesel naar elektrische aandrijving omgebouwde krol. Deze machine kan op rubberbanden op de weg en naast het spoor en op stalen wielen op het spoor rijden. 


Bron: ProRail / Imagecredit: ProRail

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Rijkert Knoppers schreef:

  Kleine coorrectie op bericht “Bouwbedrijf BAM werkt aan het spoor bij Vucht”. De plaatsnaam is Vught!

 2. Andries schreef:

  Vught 😉

 3. Arjan schreef:

  Vucht? Volgens mij is het Vugt. Of hebben we niet over een Brabantse gemeente naast ‘s-Hertogenbosch?

 4. Will Eisinga schreef:

  Gebruik mobiele wisselbatterijen. Overal te laden met stroom van Zonneparken. 5 minuten batterij wissel en weer verder werken. Geen laadtijden, gewoon wisselen. klaar. Hoe makkelijk is dat???? Laden met goedkope stroom van Wind en Zon. Dat kan BAM ook in Vught. Wisselbatterij. Wissel Werk Wissel Werk Wissel Werk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.