Hergebruik CO2 en minimale stikstofemissies voor biomassa-WKK

Biomassacentrale Andijk, via Host Bio Energy

Bio-energiebedrijf HoSt nam in januari 2020 een warmtekrachtkoppeling (WKK) op biomassa in gebruik in Andijk. Uit metingen aan de rookgassen bleek in het voorbije stookseizoen dat de emissie van stikstofoxiden en fijnstof keurig laag is.

2% van de toegestane stikstofemissie

Het gehalte stikstofoxiden (NOx) in de rookgassen van de WKK bleef beperkt tot 3 milligram per kuub (mg/Nm3), schrijft HoSt op basis van metingen door ELM. De norm voor biomassacentrales staat 145 mg/Nm3 toe.

De NOx-uitstoot van de Bio-energiecentrale Andijk ligt daarmee ook lager dan de 70 mg/Nm3 voor ketels op aardgas. De centrale behaalt de nette scores dankzij een rookgasreinigingsinstallatie met ureuminjectie en een doekenfilter. Ook de uitstoot van fijnstof, onvolledig verbrande koolwaterstoffen en koolmonoxide blijven ruim onder de limiet.

Volgens HoSt bleef de meerinvestering in de rookgasreiniging desondanks beperkt tot 2 à 3%.


Driedubbel gebruik van hernieuwbare biomassa in de tuinbouw

Warmte, kracht en CO2 voor tuinbouw

De biomassacentrale draait op snippers snoeiafval en levert 3,4 megawatt elektriciteit en tot 15 megawatt warmte. HoSt exploiteert de centrale zelf en levert de warmte aan 6 glastuinbouwbedrijven in de directe omgeving.

Voor de CO2-bemesting in de kassen maakten deze tuinbouwers de afgelopen maanden nog gebruik van gasmotoren op aardgas. De metingen aan de rookgassen van de biomassacentrale tonen aan dat deze voldoende schoon zijn om de CO2-bemesting van de bestaande gasmotoren over te nemen. Vanaf dat moment wordt de in de houtsnippers vastgelegde koolstof driedubbel en dus nog efficiënter benut. Verdomde lastig om tegen deze vorm van biomassaverbruik te zijn, toch?

De realisatie van de centrale in Andijk is gefinancierd door de ASN Bank en het Nationaal Groenfonds, ondersteund met SDE-subsidie. Hieronder een filmpje van een vergelijkbare biomassacentrale gekoppeld aan een warmtenet in Lelystad.


Bron: HoSt / Imagecredit: HoSt


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Leon Nelen schreef:

    Het verbranden van snoeiafval daar kan sowieso al niemand op tegen zijn. HoSt zou het driedubbel gebruik zelfs nog kunnen upgraden naar vijfdubbel. 4. De warmtekrachtcentrale 3 MWe vooral laten draaien tijdens de piekuren ’s winters. Het warme water dan opslaan in een tank zodat tijdstippen van stroomproductie en verwarming gescheiden kan worden (een tomatenkweker in Steenbergen N.Br. heeft zo’n tank van ca 1000 m2 (warm)water) en 5. Aubergine plantresten zijn geschikt om te persen tot gevelbekledingsplaten. Het betreffende bedrijf is na ontvangst van drie innovatieprijzen helaas failliet gegaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.