Enorm snellaadplein voor tot 39 vrachtwagens bij Geldermalsen

Dura Vermeer

Belangenvermelding: Namens We-Boost was ik betrokken als duurzaamheidsadviseur en EMVI-schrijver voor Mekante Diek.


Bouwbedrijven Dura Vermeer, Ploegam, Van Oord en energiecoöperatie Betuwewind ontwikkelen samen een groot laadplein voor elektrische vrachtwagens en bouwmachines. Op het terrein van afvalverwerker AVRI komen 39 laadpunten.

Tot 600 kilowatt per laadpunt

Nabij de afslag Geldermalsen (A15) en tussen de windturbines en zonnepanelen van Betuwewind kunnen vrachtwagens, graafmachines en ander bouwmaterieel vanaf april 2023 snelladen.

Betuwewind levert ook de elektriciteit voor de liefst 39 laadpunten. Het laadplein is publiek maar Dura Vermeer, Ploegam, Van Oord (samen de combinatie Mekante Diek) maken er in ieder geval de eerste jaren zelf intensief gebruik van, tijdens de realisatie van de grotendeels emissieloze versterking van de dijk langs de Waal tussen Tiel en Waardenburg.

“Het project Mekante Diek heeft de ambitie volledig emissieloos te werken”, zegt Tom Rensen, realisatiemanager bij Mekante Diek. “Heel mooi om te zien dat wij als project niet alleen een veiligere dijk achterlaten, maar ook een snellaadplein voor zwaar materieel welke net als de dijk voor iedereen toegankelijk is.”


Kans voor ondernemers met meer ambitie dan netcapaciteit

Het laadplein heeft dus meer capaciteit dan voor uitvoering van de dijkversterking nodig is. Ideaal voor ondernemers die materieel willen verduurzamen maar op eigen terrein voorlopig geen zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet krijgen.

De laadpunten krijgen een vermogen tot 600 kilowatt zodat ook vrachtwagens en machines met grote accu’s snel weer bedrijfsklaar zijn. De snelladers zijn bovendien vooraf te reserveren, zodat het werk niet stilvalt omdat onverwacht toch alle 39 laadpunten vol zijn. “Dit geeft de lokale ondernemers eerder de kans om te investeren in duurzamer materieel”, zegt Gerlach Velthoven, directeur Betuwewind. “Dit geeft een enorm goed gevoel”.

Hieronder een video met een van de elektrische kranen van Ploegam.


Bron: Dura Vermeer / Imagecredit: Dura Vermeer


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.