Bespaar op gas en elektriciteit en spaar voor zonnepanelen
Gemiddeld geeft een Nederlands huishouden jaarlijks € 1.500 à 1.600 uit aan energie. Besparen op gas, warmte en elektriciteit is dan ook de moeite waard. Als je investeert in zonnepanelen hou je uiteindelijk nog meer over.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Bongo Solar.
Maak goed gebruik van de zon
Het is niet voor niets dat op steeds meer daken van woningen en appartementen zonnepanelen verschijnen. Het kopen van zonnepanelen is een investering, die zich terugverdiend. De energie-opbrengst is afhankelijk van het vermogen en het aantal zonnepanelen. Het vermogen van zonnepanelen komt tot uiting in het aantal wattpiek (Wp).
Zonnepanelen met een piekvermogen tussen 260-300 Wp zijn het meest gangbaar. Er zijn wel panelen met extra hoge vermogens, maar deze zijn vanwege de hoge kosten vooral lonend als er sprake is van een beperkte dakruimte. Een gemiddeld huishouden verbruikt in Nederland 3.000 kWh aan stroom. Om dit verbruik met zonnestroom te dekken zijn zo’n 12 zonnepanelen nodig van 260 Wp.
Eerst besparen
Als zonnepanelen niet direct een optie zijn, richt de aandacht dan eerst op het energieverbruik. Energie besparen is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Was bijvoorbeeld op 30 graden, in plaats van 60 en droog je kleren aan de waslijn in plaats van in de droger. Met de daarmee bespaarde euro’s kun je LED-lampen kopen en nog meer elektriciteit besparen.
Besparen op gasgebruik scheelt ook veel. Probeer eens of je kunt wennen aan een graadje lager in de winter, of een koudere en vooral kortere douche. Een spaardouche is ook een kleine investering die zich snel terugverdiend.
Tot slot loont het om een voordelige energieleverancier te kiezen. Als je het bespaarde geld enkele jaren opzij zet – en/of enkele vakanties overslaat – komen de zonnepanelen alsnog binnen handbereik.
Imagecredit: Giorgio Trovato, via Unsplash Public Domain
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
- Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter - 21 aug 2024
- Gasloos warm water in je huis - 01 aug 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.