Wereldwijd is nu 2 terawatt (!?) aan zonnepanelen geïnstalleerd
Naar schatting van brancheverenigingen Global Solar Council en SolarPower Europe zijn er wereldwijd inmiddels zo’n 7 miljard zonnepanelen in bedrijf. Die zijn samen goed voor een geïnstalleerd vermogen van 2 terawatt (TW).
Twintig jaar geleden was er wereldwijd in totaal zo’n 3 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat plaatsen we inmiddels alleen in Nederland al binnen een jaar nieuw bij aan nieuwe panelen.
Toen ik in 2012 met WattisDuurzaam.nl begon, was zo’n 100 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. In 2022 werd de mijlpaal van de eerste terawatt (1000 gigawatt) wereldwijd bereikt. Slechts 2 jaar later zitten we dus al op 2 TW.
1 TW aan zonnepanelen is veel, 2 TW is dubbel zoveel. Maar daar houdt het qua voorstellingsvermogen bij mij wel op.
In de buurt van het gemiddelde wereldwijde elektriciteitsverbruik
De wereldwijde elektriciteitsproductie lag volgens Our World in Data vorig jaar op 29.479 terawattuur. Gedeeld door de 8760 uur in een jaar komt dat neer op 3,4 TW gemiddeld aan geproduceerd (en afgenomen) vermogen over heel 2023.
De 2 TW aan zonnepanelen zit daar al opvallend dicht in de buurt. Omdat de wereld niet plat is – en omdat al die panelen gelukkig niet op één continent liggen – levert dit geïnstalleerde vermogen nooit daadwerkelijk ook 2 TW aan zonnestroom. Het aantal zonnepanelen groeit echter zoveel sneller dan het wereldwijde elektriciteitsverbruik dat het niet langer onvoorstelbaar is dat zonnestroom ooit wel (solo) het actuele wereldwijde elektriciteitsverbruik dekt.
Belangrijker is het aandeel zonnestroom in het mondiale jaarverbruik. Twintig jaar geleden was dat 0,02%, in 2012 was het 0,43%, in 2022 4,59%% en dit jaar vermoedelijk al 6 á 7 procent.
In Nederland pieken zonnepanelen op 2x het gemiddelde verbruik
Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek was er halverwege 2024 iets meer dan 26 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland. Dat is wel een vermogen dat op gunstige middagen vrijwel volledig beschikbaar komt. Als het in Terneuzen goed zonnig is kan de hemel tenslotte tot aan Delfzijl strak blauw zijn.
Het gemiddelde verbruik in Nederland ligt rond de 13 gigawatt. Niet gek dus dat afschakelen van zonnepanelen zo af en toe nodig, is om overschotten zonnestroom te voorkomen.
Afschakelen van zonnepanelen is een teken van vooruitgang. Op verreweg de meeste momenten dat de zon schijnt in Nederland is nog altijd meer elektriciteit nodig dan het huidig geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen dan levert. Er is dus nog steeds ruimte voor meer zonnestroom. Zeker als het elektriciteitsverbruik flexibeler wordt, al dan niet dankzij opslag.
Bron: Global Solar Council, Our World in Data / Imagecredit: WattisDuurzaam.nl
- Stimuleert Europa de productie van benzinemotoren in China? - 09 dec 2024
- Nul gegadigden voor 3 gigawatt aan Deense offshore windparken - 06 dec 2024
- Uitbater gascentrale wil vergoeding voor beschikbaarheid - 03 dec 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Nu de geproduceerde energie zo zuinig mogelijk gebruiken! Rest van reactie verwijderd, reclame.
De reactiemogelijkheid lijkt me niet bedoelt voor reclame uitingen.
En zeker reclame voor verwarmingsopties met een COP < 1 zullen hier niet op al te veel enthousiasme kunnen rekenen.
Dank, inderdaad niet de bedoeling.
Bedankt Matthijs voor dit bericht. Solar Magazine geeft regelmatig updates van geinstalleerd Zonnestroom. China heeft dit jaar 800 Gigawatt Totaal. Elk jaar komt daar 200 Gigawatt bij. volgend jaar 1000 Gigawatt Zon in China. en in 2030 is er 2000 Gigawatt Zon in China. Wind hetzelfde verhaal. China heeft nu 500 Gigawatt Wind. Elk jaar komt er 250 Gigawatt Wind bij in China. In 2030 is er ook 2000 Gigawatt Wind in China. Dat is toch wel Prachtig.