Een windpark van 1.400 megawatt, met slechts 100 (!) windmolens

Siemens

Wat nieuwswaardig klinkt, kan snel veranderen. Al een aantal weken zie ik aankondigingen van SiemensGamesa dat zij windturbines van 14 megawatt per stuk gaan plaatsen. Steeds ging ik gewoon door met waar ik mee bezig was.

Onbenullig groot

Een windturbine van 14 megawatt en dan lauwtjes reageren. Het kan in 2020. Wat is dit ontzettend hard gegaan.

In 2017 kwam in Nederland Windpark Gemini in gebruik, met 150 Siemens-turbines van 4 megawatt. Dat waren toen echt geen kinderachtige turbines. En dat zijn het nog steeds niet. Nu zou SiemensGamesa dat project dus kunnen bouwen met slechts 43 turbines. En dan met dezelfde 600 megawatt aan vermogen ook nog aanmerkelijk meer kilowatturen produceren.


Windpark Sofia op de Doggerbank van 1.400 MW (soms 1.500 MW)

Het Duitse energieconcern Innogy heeft de turbines (voor de liefhebbers, type SG 14-222 DD) van SiemensGamesa geselecteerd voor het windpark Sofia, zo’n 200 kilometer uit de Britse kust ter hoogte van de Doggerbank. De definitieve investeringsbeslissing voor het project moet Innogy nog nemen, naar verwachting begin 2021. De bouw start 2 à 3 jaar later.

Het project Sofia krijgt een vermogen van in totaal 1.400 megawatt en moet in 2024 in bedrijf komen. SiemensGamesa stelt dat elke turbine in dit project in 25 jaar 1,4 megaton CO2-uitstoot voorkomt.

De 14 megawatt-turbine is voorgeselecteerd voor nog twee grote windparken, in de VS en bij Taiwan. Bij elkaar heeft SiemensGamesa al 4,3 gigawatt aan orders, 307 turbines dus. Leuk is dat dit model onder de juiste condities kort kan opschakelen naar 15 megawatt. SiemensGamesa noemt dat de Power Boost. Toch lekker, als het telt nog even 7 procent extra vermogen uit dezelfde turbine. Maar eigenlijk leidt dat af van de kern van de zaak: 14 megawatt!


Bron: SiemensGamesa, Innogy / Imagecredit: SiemensGamesa


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. André van Rossum schreef:

    De weg van de windmolens is de weg naar een steeds instabielere energievoorziening, een blijvend hoge CO2-uitstoot door de inefficiënte fossiele achtervang, blijvende subsidiëring door soms negatieve stroomprijzen en torenhoge stroomprijzen voor de particuliere eindgebruiker.
    Samen met de verdrievoudiging van ons stroomverbruik door de warmtepomp, de electrische kookplaat en de EV, zullen onze energielasten skyhigh worden.

    Ik vraag me af hoe lang Urgenda nog wacht met toegeven dat het land volzetten met peperdure landschapvervuilende molochen, die nooit in onze energie kunnen voorzien, toch niet de juiste keuze was. Ik hoop dat het snel gebeurt, want beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  2. Dick Veldkamp schreef:

    @1 Gelukkig trekt de werkelijkheid zich niets aan van deze kletspraat (die al tig keer weerlegd is). Wind vooruit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.