Geen downwind-turbines voor nieuw windpark

In het Luchterduinen project zou energie maatschappij Eneco oorspronkelijk vier innovatieve 6 MW turbines installeren. Helaas kwam de subsidie niet op tijd rond.

Optimalisatie van windturbines vond de afgelopen jaren vooral plaats op het vlak van schaalgrootte. De grootste variant van het bekende model met drie wieken komt inmiddels tot 7.5 MW, bij 126 meter doorsnee. Hiermee lijkt echter langzaam maar zeker een grens bereikt; bladen van deze lengte zijn onherroepelijk flexibel, het risico dat een wiek bij een stevige windstoot tegen de mast aanslaat wordt dan ook steeds groter.

De oplossing van het Hengelose bedrijf 2-B Energy is bedrieglijk simpel; gooi gewoon de volgorde om. Met wieken die ‘achter de mast’ hangen,  en bij sterke wind dus vaan de mast af buigen, is het plotseling weer mogelijk turbines veel en veel groter te maken.

De techniek staat nog in de kinderschoenen en Eneco vroeg daarom om extra subsidie uit Europa. De toekenning hiervan liet helaas te lang op zich wachten en daarom valt de energiemaatschappij nu terug op ‘gewone’ 3MW turbines. Hiervan worden er 43 geïnstalleerd.

Bron: De Ingenieur
I
mageCredit: saavem @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.