Shell staakt ontwikkeling drijvende windparken voor Ierse kust

Eolfi
Opnieuw relevant: 26 september 2022 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 27 januari 2021

Het Britse olieconcern Shell trekt zich terug uit een samenwerking met windontwikkelaar Simply blue. In 2021 sloot Shell een overeenkomst om een aandeel van 51% te nemen in 2 offshore projecten, die gaandeweg uitgroeiden tot een omvang van 2,4 gigawatt aan (drijvende) windturbines. Shell noemt de stap een ‘portfoliobesluit’ en wenst Simply Blue succes met de verdere ontwikkeling. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 27 januari 2021.

Shell bouwt drijvend windpark van 300 megawatt voor Ierse kust

Olieconcern Shell heeft een meerderheidsaandeel genomen in het Emerald Project, een drijvend windpark in de Keltische Zee 35 kilometer uit de kust bij het Zuid-Ierse Cork. Het windpark zal rond 2028 in bedrijf komen.

Drijvende turbines van 12 tot 20 MW

Ontwikkelaar Simply Blue Energy heeft 51% van het project in ontwikkeling verkocht aan Shell. In eerste aanzet krijgt het project een vermogen van 300 megawatt, met een optie voor uitbreiding tot in totaal 1 gigawatt.

De eerste 300 megawatt willen Simply Blue en Shell realiseren met 15 tot 25 windturbines, wat dus neerkomt op drijvende turbines van minimaal 12 en maximaal 20 megawatt. Blijft lastig voor te stellen. “Drijvende windenergie biedt een grote kans voor Ierland om gebruik te maken van de hernieuwbare energiebronnen op zee, zonder negatieve impact op onze kustlijn”, zegt Sam Roch-Perks, CEO van Simply Blue. “Deze samenwerking met Shell is een belangrijke mijlpaal op weg naar het Ierse doel van minimaal 5 gigawatt offshore windparken in 2030.”

Shell nam in 2019 het Franse ingenieursbedrijf Eolfi over dat platforms voor drijvende windturbines construeert. Het ligt voor de hand dat Shell en Simply Blue gebruik zullen maken van deze techniek. Naast Shell ziet ook het Noorse oliebedrijf Equinor al langer kansen in drijvende windparken. Voor de Noorse kust bouwt Equinor een drijvend project van 88 megawatt dat vanaf 2022 platforms voor oliewinning van elektriciteit zal voorzien.


Bron: Shell / Imagecredit: Eolfi

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.