BBC: Deal met EDF voor bouw kerncentrale Sizewell C dichtbij

Dave Croker, via Wikimedia Creative Commons

Het Franse staatsenergiebedrijf EDF is dichtbij gunning van de bouw van een nieuwe kerncentrale aan de Britse oostkust, schrijft de BBC ‘op basis van bronnen’. EDF zal de centrale Sizewell C bouwen naar model van Hinkley Point C.

Emissievrije elektriciteit en banen

Het Britse kustplaatsje Sizewell is bekend van zijn kerncentrales. Van 1966 tot 2006 leverden de reactoren Sizewell A1 en A2 samen 420 megawatt (MW) aan het net. Sizewell B (1200 MW, foto) is sinds 1995 in bedrijf.

Sizewell C krijgt twee reactoren met een vermogen van samen 3.200 MW, net als de kerncentrale Hinkley Point C die EDF bouwt aan de Britse westkust. De BBC schrijft dat Sizewell C een carbon copy van Hinkley Point C zal zijn. De lessen die EDF en de onderaannemers leren bij Hinkley Point C helpen zo als het meezit om de bouwtijd en bouwkosten bij Sizewell C te beperken. Naar verluidt meent EDF met Sizewell C elektriciteit tegen £40 à £60 (€44-67) per megawatuur te kunnen leveren.


Kostenreductie dankzij leereffecten en gunstige financiering

Voor de bouw van Hinkley Point C was nog een voor garantieprijs van £92.50 (€103) per megawattuur nodig om EDF te bewegen de centrale te bouwen. Omdat die garantieprijs uit 2012 onderhevig is aan inflatiecorrectie is de werkelijke garantieprijs inmiddels al opgelopen tot £109 (€120) per megawattuur. Als EDF na een keer oefenen de prijs met 45% tot zelfs 63% zou kunnen terugbrengen zou dat echt een wereldprestatie zijn.

Daarbij speelt wel mee dat de Britse overheid overweegt om de bouwkosten en risicopremies van de centrale al tijdens de bouw deels te verwerken in de energierekening van Britse huishoudens. Omdat EDF zo al tijdens de bouw inkomsten kan boeken, lopen de kosten voor financiering en het dekken van risico’s substantieel minder hoog op dan bij Hinkley Point C.


Fijne onderhandelingspositie voor EDF

Ondanks de gunstige financieringsregeling trokken concurrenten van EDF zich terug van bouwprojecten voor nieuwe kerncentrales. Hitachi besloot in september 2020 om de bouw van een centrale bij Wylfa niet door te zetten. Toshiba besloot al in november 2018 om de handdoek in de ring te gooien en de ontwikkeling van een centrale in Cumbria te schrappen.

Sizewell C is nu het voorlopig laatste project in de Britse nucleaire pijplijn. Omdat de Britse overheid inzet op kernenergie als pijler onder zijn klimaat- en energiebeleid en omdat vakbonden aandringen op het behoud van banen in de nucleaire sector is de Britse overheid er veel aangelegen om de onderhandelingen met EDF succesvol af te ronden. Ondanks de Brexit lijkt EDF daarom voorlopig meer kans te maken op een nieuw project in Groot-Brittannië dan in thuisland Frankrijk.

Beetje hoop voor Nederland

Het is mooi dat de Britten doorwillen met kernenergie en doorwillen met EDF. Dat vergroot de kansen dat ook de Nederlandse energietransitie een boost kan krijgen met een nieuwe kerncentrale.

Het is in dat licht wel goed te beseffen dat concrete gesprekken over Sizewell C al in 2010 gestart zijn. In Nederland is nog geen sprake van een project of een locatie, en zelfs Sizewell C zal niet voor 2030 draaien.


Bron: BBC / Imagecredit: Dave Croker, via Wikimedia Creative Commons

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.