Energie-weerbericht op Franse nationale omroep deze winter

Mark König, via Unsplash Public Domain

France Télévisions brengt op haar kanalen de komende maanden de beste momenten om wel of juist geen elektriciteit te gebruiken onder de aandacht. Hiermee draagt de omroep bij aan de leveringszekerheid en klimaatbeleid. 

Tijdsgebonden energie besparen

France Télévisions en hoogspanningsnetbeheerder RTE (Réseau de Transport d’Électricité) werken samen om de Franse elektriciteitsconsument bewust te maken van mogelijke schaarste op het elektriciteitsnet.

Veel van de Franse kerncentrales zijn dit jaar afgeschakeld voor (al dan niet gepland) onderhoud en het is nog onzeker hoeveel reactoren voor de winter weer in bedrijf zullen zijn. Als gevolg van de energiecrisis in heel Europa kan Frankrijk bovendien minder dan normaal vertrouwen op elektriciteitsimport uit het buitenland.

Juist vanwege de normaal ruime beschikbaarheid van kernenergie maken veel Fransen gebruik van simpele maar inefficiënte elektrische kachels. Als al deze elektrische kachels op een koude avond aanspringen, terwijl minder kernreactoren of buitenlandse producenten dan gehoopt beschikbaar zijn, komt de leveringszekerheid van elektriciteit in het geding.


Even wachten met wassen of stofzuigen

France Télévisions en RTE vragen de Franse stroomverbruikers om op die momenten niet noodzakelijk elektriciteitsverbruik uit te stellen. Bijvoorbeeld enkele uren wachten met het draaien van een wasje of stofzuigen.

De omroep geeft daartoe de adviezen van EcoWatt door. Deze site toont 4 dagen vooruit de momenten waarop elektriciteit normaal beschikbaar (groen), schaars (oranje) of zeer schaars (rood) zal zijn.

De Europese Commissie vraagt alle lidstaten om maatregelen te nemen om op piekuren het elektriciteitsverbruik met 5% te verlagen komende winter. Dit vooral om prijspieken te voorkomen. Een energie-weerbericht naar Frans voorbeeld draagt ook in Nederland bij aan deze Europese opdracht.

Franstalige video over EcoWatt, automatische ondertiteling werkt aardig. 


Bron: Le Figaro, EcoWatt / Imagecredit: Mark König, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Eric schreef:

  Een heel goed idee! Ik hoop er al een tijd op dat ik ergens terug kan vinden wanneer ik het beste de auto op kan laden. Nu kan het zo maar zijn dat ik de auto aan het opladen zet als de zonnepanelen maximaal vermogen leveren omdat ik dan denk dat er vermogen over zal zijn terwijl ik toch beter had kunnen wachten tot de nacht.

  Het maakt mij in principe niet uit wanneer de auto weer opgeladen wordt en ik zou daarmee kunnen helpen de beschikbare capaciteit het beste te gebruiken.

 2. Theo schreef:

  Op zich is dit best handig alleen televisie is niet het meest handige medium. Ik denk dat dan in Nederland een app op je telefoon een beter medium zou zijn.

 3. Ruben schreef:

  Via electricitymap.org en de bijbehorende app kun je de huidige CO2-uitstoot per kWh zien. Dit is ook een indicatie die je nu al zou kunnen raadplegen. Of anders co2monitor.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.