Tsjechische overheid zet plannen voor nieuwe kernreactor door

Jan Baborák, via Unsplash Public Domain

De Tsjechische regering is in gesprek met het Tsjechische energiebedrijf ČEZ over de bouw van een nieuwe kernreactor bij Dukovany, 40 km ten westen van Brno. De intentie is om de nieuwe reactor in 2036 in bedrijf te nemen.

1.200 megawatt emissievrije stroom

De Tsjechische overheid heeft een aandeel van 70% in ČEZ en onderhandelt volgens Euractiv al langer met het energiebedrijf over de voorwaarden waaronder een nieuwe kerncentrale tot stand kan komen. 

Bij het dorpje Dukovany heeft ČEZ al 4 kernreactoren in bedrijf. Deze reactoren, opgeleverd in 1985 en 1987, zijn samen goed voor bijna 2.000 megawatt (MW) aan vermogen. Met de nieuw te bouwen reactor komt daar 1.200 MW bij. De jaarproductie van deze reactor is genoeg voor ruwweg 10% van het Tsjechische elektriciteitsverbruik. In maart 2020 deed ČEZ overigens een vergunningsaanvraag bij de nucleaire veiligheidsdienst voor de bouw van 2 reactoren, elk tot 1.200 MW sterk.

Tsjechië wil het nieuwe nucleaire vermogen bouwen om op termijn de oude reactoren te vervangen, die zijn tegen 2036 al 50 jaar in gebruik. Daarnaast verwacht Tsjechië tussen 2030 en 2040 ook zijn bruinkoolcentrales te sluiten. Net als waterkracht en biomassa leveren kerncentrales CO2-neutrale elektriciteit op afroep. Een belangrijke kwaliteit in een elektriciteitsmarkt met een groeiend aandeel wind- en zonnestroom en toenemende restricties aan de CO2-uitstoot.


Aarzelende aandeelhouders leggen de bal bij de overheid

Winst of verlies voor Tsjechische staat

De overheid schat de kosten van de bouw op CZK 140-160 mrd (€ 5 – 6 mrd), minderheidsaandeelhouders in ČEZ en andere critici vrezen dat de kosten flink hoger zullen uitvallen. 

Het beursgenoteerde energiebedrijf staat daarom niet te springen om de risico’s van de bouw en exploitatie van de kerncentrale op zich te nemen. Om het project doorgang te laten vinden, overweegt de Tsjechische overheid ČEZ een ‘redelijke garantieprijs’ voor de volledige productie te bieden. De overheid gaat daarna met de elektriciteit de markt op en neemt zo het risico voor variabele groothandelsprijzen volledig over. 

Voor deze financiële constructie moet de Tsjechische overheid nog wel het gesprek aan met de Europese Commissie.


Bron: Euractiv, ČEZ / Imagecredit: Jan Baborák, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Leon Nelen schreef:

    “Net als waterkracht en biomassa leveren kerncentrales … elektriciteit op afroep”. Even het CO2 vrije weggelaten dat is namelijk niet mijn punt van discussie maar je toevoeging van “op afroep”. Waarom blijven bij negatieve prijzen de kerncentrales dan gewoon doordraaien ?

    • Ruben schreef:

      Kerncentrales blijven doordraaien omdat stoppen/opstarten tijd kost, en het dus niet heel flexibel regelbaar vermogen is. Daarom kan het goedkoper zijn om te blijven draaien tijdens een kortstondige negatieve prijs, dan om te stoppen en te starten als de prijs weer positief wordt. Niet helemaal op afroep zoals je zegt dus.

    • Jehannus Ros schreef:

      Deels om stabiliteit te behouden, de duurste energie opwekkers gaan eerst minderen, daarna de volgende.
      Ook de in/uitvoer wordt gemaximaliseerd, blijven draaien bij een kerncentrale is niet duur.
      De variabele energie-opwekking heeft een invoer voorrang, die stoppen pas als de vergoeding niet de kosten dekken, bij een negatieve prijs.

      Als de netstabiliteit, de 50Hz geeft dat aan, uit het lood begint te lopen grijpt de netbeheerder in en kan er afgeschakeld worden.

      En kerncentrales varieren hun output constant en kunnen daar ook gewoon in meegan op het net.
      Bekijk eens een weekend ofzo op.
      https://www.electricitymap.org/zone/FR

  2. Jehannus Ros schreef:

    De bestaande 4 reactoren hebben een licentie zonder einddatum.

    Die 50 jaar is misschien een typfoutje.
    De 4x 440 MWe zullen i.i.g tot hun 60ste draaien, volgens de minister.

    https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/vlada-schvalila-dalsi-kroky-ohledne-vystavby-noveho-bloku-jaderne-elektrarny-dukovany-a-dala-vicepremierovi-karlu-havlickovi-mandat-k-dalsim-jednanim–254262/

    Ps:Er zijn ook nog 2 ander 1000MWe op een ander locatie.

    • Thijs schreef:

      Ik doe geen uitspraken over het moment van sluiting van de huidige reactoren. De reactoren die in 1985 in gebruik zijn gekomen, zijn in 2036 51 jaar in bedrijf en worden op termijn vervangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.