Tsjechische overheid zet plannen voor nieuwe kernreactor door

Jan Baborák, via Unsplash Public Domain

De Tsjechische regering is in gesprek met het Tsjechische energiebedrijf ČEZ over de bouw van een nieuwe kernreactor bij Dukovany, 40 km ten westen van Brno. De intentie is om de nieuwe reactor in 2036 in bedrijf te nemen.

1.200 megawatt emissievrije stroom

De Tsjechische overheid heeft een aandeel van 70% in ČEZ en onderhandelt volgens Euractiv al langer met het energiebedrijf over de voorwaarden waaronder een nieuwe kerncentrale tot stand kan komen. 

Bij het dorpje Dukovany heeft ČEZ al 4 kernreactoren in bedrijf. Deze reactoren, opgeleverd in 1985 en 1987, zijn samen goed voor bijna 2.000 megawatt (MW) aan vermogen. Met de nieuw te bouwen reactor komt daar 1.200 MW bij. De jaarproductie van deze reactor is genoeg voor ruwweg 10% van het Tsjechische elektriciteitsverbruik. In maart 2020 deed ČEZ overigens een vergunningsaanvraag bij de nucleaire veiligheidsdienst voor de bouw van 2 reactoren, elk tot 1.200 MW sterk.

Tsjechië wil het nieuwe nucleaire vermogen bouwen om op termijn de oude reactoren te vervangen, die zijn tegen 2036 al 50 jaar in gebruik. Daarnaast verwacht Tsjechië tussen 2030 en 2040 ook zijn bruinkoolcentrales te sluiten. Net als waterkracht en biomassa leveren kerncentrales CO2-neutrale elektriciteit op afroep. Een belangrijke kwaliteit in een elektriciteitsmarkt met een groeiend aandeel wind- en zonnestroom en toenemende restricties aan de CO2-uitstoot.


Aarzelende aandeelhouders leggen de bal bij de overheid

Winst of verlies voor Tsjechische staat

De overheid schat de kosten van de bouw op CZK 140-160 mrd (€ 5 – 6 mrd), minderheidsaandeelhouders in ČEZ en andere critici vrezen dat de kosten flink hoger zullen uitvallen. 

Het beursgenoteerde energiebedrijf staat daarom niet te springen om de risico’s van de bouw en exploitatie van de kerncentrale op zich te nemen. Om het project doorgang te laten vinden, overweegt de Tsjechische overheid ČEZ een ‘redelijke garantieprijs’ voor de volledige productie te bieden. De overheid gaat daarna met de elektriciteit de markt op en neemt zo het risico voor variabele groothandelsprijzen volledig over. 

Voor deze financiële constructie moet de Tsjechische overheid nog wel het gesprek aan met de Europese Commissie.


Bron: Euractiv, ČEZ / Imagecredit: Jan Baborák, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...