Zuid-Koreanen geselecteerd voor bouw Tsjechische kerncentrale

Jan Baborák, via Unsplash Public Domain
Opnieuw relevant: 22 juli 2024 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 28 april 2020

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) heeft de tender voor de bouw van 2 nieuwe kernreactoren bij de Tsjechische kerncentrale Dukovany gewonnen. Ervan uitgaande dat het contract ter waarde van 200 miljard Kroon ( €15,9 mrd) in maart 2025 definitief rond komt, start de bouw in 2029. De 2 reactoren (samen 2,1 GW) komen dan in 2038 in commercieel bedrijf, 16 jaar na de start van de tender. De €7500/kW die KHNP voor de bouw in Tsjechië rekent ligt dubbel zo hoog als de €3400/kW die KHNP in 2009 bood voor de bouw van een kerncentrale in Verenigde Arabische Emiraten. Het bod van KHNP voor Dukovany was naar verluidt wel aanzienlijk goedkoper dan de aanbieding van het Franse EDF, de enige overgebleven concurrent voor het project. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 28 april 2020.

Tsjechische overheid zet plannen voor nieuwe kernreactor door

De Tsjechische regering is in gesprek met het Tsjechische energiebedrijf ČEZ over de bouw van een nieuwe kernreactor bij Dukovany, 40 km ten westen van Brno. De intentie is om de nieuwe reactor in 2036 in bedrijf te nemen.

1.200 megawatt emissievrije stroom

De Tsjechische overheid heeft een aandeel van 70% in ČEZ en onderhandelt volgens Euractiv al langer met het energiebedrijf over de voorwaarden waaronder een nieuwe kerncentrale tot stand kan komen.

Bij het dorpje Dukovany heeft ČEZ al 4 kernreactoren in bedrijf. Deze reactoren, opgeleverd in 1985 en 1987, zijn samen goed voor bijna 2.000 megawatt (MW) aan vermogen. Met de nieuw te bouwen reactor komt daar 1.200 MW bij. De jaarproductie van deze reactor is genoeg voor ruwweg 10% van het Tsjechische elektriciteitsverbruik. In maart 2020 deed ČEZ overigens een vergunningsaanvraag bij de nucleaire veiligheidsdienst voor de bouw van 2 reactoren, elk tot 1.200 MW sterk.

Tsjechië wil het nieuwe nucleaire vermogen bouwen om op termijn de oude reactoren te vervangen, die zijn tegen 2036 al 50 jaar in gebruik. Daarnaast verwacht Tsjechië tussen 2030 en 2040 ook zijn bruinkoolcentrales te sluiten. Net als waterkracht en biomassa leveren kerncentrales CO2-neutrale elektriciteit op afroep. Een belangrijke kwaliteit in een elektriciteitsmarkt met een groeiend aandeel wind- en zonnestroom en toenemende restricties aan de CO2-uitstoot.


Aarzelende aandeelhouders leggen de bal bij de overheid

Winst of verlies voor Tsjechische staat

De overheid schat de kosten van de bouw op CZK 140-160 mrd (€ 5 – 6 mrd), minderheidsaandeelhouders in ČEZ en andere critici vrezen dat de kosten flink hoger zullen uitvallen.

Het beursgenoteerde energiebedrijf staat daarom niet te springen om de risico’s van de bouw en exploitatie van de kerncentrale op zich te nemen. Om het project doorgang te laten vinden, overweegt de Tsjechische overheid ČEZ een ‘redelijke garantieprijs’ voor de volledige productie te bieden. De overheid gaat daarna met de elektriciteit de markt op en neemt zo het risico voor variabele groothandelsprijzen volledig over.

Voor deze financiële constructie moet de Tsjechische overheid nog wel het gesprek aan met de Europese Commissie.


Bron: Euractiv, ČEZ / Imagecredit: Jan Baborák, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

  1. Leon Nelen schreef:

    “Net als waterkracht en biomassa leveren kerncentrales … elektriciteit op afroep”. Even het CO2 vrije weggelaten dat is namelijk niet mijn punt van discussie maar je toevoeging van “op afroep”. Waarom blijven bij negatieve prijzen de kerncentrales dan gewoon doordraaien ?

    • Ruben schreef:

      Kerncentrales blijven doordraaien omdat stoppen/opstarten tijd kost, en het dus niet heel flexibel regelbaar vermogen is. Daarom kan het goedkoper zijn om te blijven draaien tijdens een kortstondige negatieve prijs, dan om te stoppen en te starten als de prijs weer positief wordt. Niet helemaal op afroep zoals je zegt dus.

      • hans peperkamp schreef:

        Aan de hr Ingenieur: u begrijpt meer van de technologische kernfusie.Via youtube.nl(tik in) Small modular BWRx-300 by GE Hitachi en (tik in) Small Modular Reaktors Explaned-Nuclear Power’s Future: geeft weer van deze Small Modular Reaktor die binnen 5 jaar geplaats kunnen worden,evt langs onze bekende riveren.zoals de Rijn etc. en meer provincie-gebieden.Om heel Nederland van meer Energie- te voorzien, om het bekende BLACKOUT(stroomnetuitval) te voorkomen.Maar eerst de totale koperen verouderde netstroomnet vervangen,door dikkere kabels.En die door ouderdom een inwendige structuur zal doen veranderen door corrosie,en leverd veel meer inwendige weerstand op. Je hebt de maken met de Wet van Ohm: U = I x R spannig is gelijk aan de ampare x weerstand. En bij de wisselstroom-transformatoren verhouden die grootheden zich omgekeerd evenredig.En dat weten alle elektro-techneuten.Maar de Nederlanders inzenders weten alles vaak beter als de rest van de wereld.Want via een omweg willen ze altijd gelijk krijgen.Vandaar mijn exakte waarheden via youtube kan men de door mij ingezonden exakte waarheden en bevindingen weer terug zien.

      • Geachte hr Ingenieur: voor u opgezocht via youtube.nl (tik in) Deutschland im Jahr 2050-Teil 2: Blick unser Leben der Zukunft(Reportage).Geeft weer de uitleg van de ontstane corrosie in de koperen-stroom-leidingen,en ook de test van evt de verandering van de zuivere sinus van 50 hz wisselstroom.Wel zoals zovele informatie-bronnen in de Duitse Taal. Ziet ook via de Duitse Deelstaat-Omroep:NDR.de Themen A-Z windkraft/energiewende/wasserstof etc. en u kunt het in de Nederlandse Taal laten vertalen.En dat is wat ik bedoelde de weergave van de exakte waarheden,tov de NPO/Commerciele TV omroepen.

    • Jehannus Ros schreef:

      Deels om stabiliteit te behouden, de duurste energie opwekkers gaan eerst minderen, daarna de volgende.
      Ook de in/uitvoer wordt gemaximaliseerd, blijven draaien bij een kerncentrale is niet duur.
      De variabele energie-opwekking heeft een invoer voorrang, die stoppen pas als de vergoeding niet de kosten dekken, bij een negatieve prijs.

      Als de netstabiliteit, de 50Hz geeft dat aan, uit het lood begint te lopen grijpt de netbeheerder in en kan er afgeschakeld worden.

      En kerncentrales varieren hun output constant en kunnen daar ook gewoon in meegan op het net.
      Bekijk eens een weekend ofzo op.
      https://www.electricitymap.org/zone/FR

    • Waar ik mij al vele jaren aan erger,dat vooral aan de inzenders,en dat geldt voor heel veel onderwerpen,er zo weinig exacte technologische kennis aanwezig is,vooral bij de jongere generatie,het is feitelijk om te huilen.Vooral die TV spelletjes programma’s zoals de slimste mens,en ook via oa de rtl4/SBS6/NPO etc,het zal nooit gaan over inhoudelijke technische innovatie onderwerpen,maar wel binnen de denkbeelden van de presentatoren,die vaak een alpha opleiding op zak hebben maar totaal geen kennis bezitten,inzake de keuzes van technische vragen.En dat is het dilemma van de achterstallige kennis van vooral de kabelkijkers tov de schotelbezitters,vooral de Duitse TV OMROEPEN GEVEN VEEL MEER IN DE THEMA/DOKU PROGRAMMA’S DE TECHNOLOGISCHE ONTWIKKELINGEN,DOOR AAN DE KIJKERS,VANDAAR DE VELE FRICTISCH DIE ONTSTAAN,BIJ DE NEDERLANDSE REAKTIE INZENDERS.TE WEINIG EXAKTE KENNIS EN DAT IS HEEL DIVERS VAN KARAKTER.

  2. Jehannus Ros schreef:

    De bestaande 4 reactoren hebben een licentie zonder einddatum.

    Die 50 jaar is misschien een typfoutje.
    De 4x 440 MWe zullen i.i.g tot hun 60ste draaien, volgens de minister.

    https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/vlada-schvalila-dalsi-kroky-ohledne-vystavby-noveho-bloku-jaderne-elektrarny-dukovany-a-dala-vicepremierovi-karlu-havlickovi-mandat-k-dalsim-jednanim–254262/

    Ps:Er zijn ook nog 2 ander 1000MWe op een ander locatie.

    • Thijs schreef:

      Ik doe geen uitspraken over het moment van sluiting van de huidige reactoren. De reactoren die in 1985 in gebruik zijn gekomen, zijn in 2036 51 jaar in bedrijf en worden op termijn vervangen.

  3. Will Eisinga schreef:

    Kerncentrales worden gebouwd maar kunnen nooit stroom verkopen. Zonnestoom en Wind is veel goedkoper. Dat worden mooie monumenten. het kost wat maar dan heb je ook wat.

    • Als er geen wind is,geen energie opbrengst,als de zon niet schijnt,geen energie opbrengst.maar er moet wel energie geleverd worden.daarnaast het produceren van windmolens kost enorm veel grondstoffen,vooral de stof neodym is totaal niet milieu-vriendelijk,om een grotere magnetische kracht opbrengst te leveren,doordat in de kop van windmolens er super-neodym,magneten langs spoelen draaien,en door inductie er energie opbrengst ontstaat,en als er een storm de inwendige aandrijving zal worden beschadigd,worden de windmolensvanen horizon-taal gezit.En bij de zonnecel,bestaat uit silucium(zuiverzand)en worden polymeren kegels getrokken,en schijfjes van gemaakt,die elektrotechnisch geen + en – hebben,maar door donatie van zeer giftige stoffen ontstaat er energie opbrengst.En dat weet elke elektronica Technicus.

  4. hans peperkamp schreef:

    De nieuwe energiebronnen zijn die zware waterstof-atomen laten samen smelten.Via YouTube.nl ITER in aanbouw in zuid-franktijk en Wendelstein 7-x Stellerator en SMALL Modular reactoren.En via: Google.nl Energie uit de ruimte.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.