$2,5 mrd voor levensduurverlenging kerncentrale Californië

Marya, via Wikimedia Creative Commons
Opnieuw relevant: 24 november 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd: 5 september 2022

De regering Biden stelde eerder dit jaar $6 mrd beschikbaar om de schone elektriciteitsproductie uit onrendabele kerncentrales te behouden. De eerste $1,1 mrd daarvan gaat naar de kerncentrale Diablo Canyon in Californië. De centrale met 2 kernreactoren, samen goed voor 2,2 gigawatt aan duurzaam vermogen, zou oorspronkelijk in 2025 zijn productie staken. De federale steun voor de centrale komt bovenop de $1,4 mrd die de staat Californië zelf uitrekt voor een levensduurverlenging tot 2030, zie het bericht hieronder. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 5 september 2022.

Californië trekt $1,4 mrd uit voor levensduurverlening kerncentrale

De Senaat van de Amerikaanse staat Californië heeft een wet aangenomen die energieconcern Pacific Gas & Electric toestemming en financiële armslag geeft om de kerncentrale Diablo Canyon tot 2030 in bedrijf te houden. 

5 jaar langer operationeel

In 2016 kondigde Pacific Gas & Electric (PG&E) aan de beide reactoren van de laatste nog operationele Californische kerncentrale in respectievelijk 2024 en 2025 uit bedrijf te nemen, net geen 40 jaar na ingebruikname.

Een investering om de levensduur met 20 jaar te verlengen leek destijds niet opportuun. Volgens PG&E zou de kerncentrale dankzij de groei van hernieuwbare elektriciteitsproductie in Californië niet meer economisch te exploiteren zijn. Ook kwam het energieconcern tegemoet aan druk van milieuorganisaties, die ook in Californië al decennia protesteren tegen kernenergie.


Ook de regering Biden wil bestaande kerncentrales behouden

Inmiddels dringt het besef door dat kernenergie emissievrij is, en dus net als wind- en zonnestroom sterk bijdraagt aan de beheersing van klimaatverandering. Diablo Canyon levert 17% van de schone elektriciteit in Californië. Zelfs al zouden extra wind- en zonneparken dat gat opvullen voor 2025, dan nog is wind en zon plus kernenergie beter dan alleen wind en zon.

Californië stelt een lening van $1.4 mrd (€1,4 mrd) beschikbaar om de levensduurverlening te bekostigen. Of deze lening PG&E voldoende motiveert om de centrale inderdaad (slechts?) 5 jaar extra open te houden, moet blijken. Mogelijk komt Diablo Canyon ook in aanmerking voor de in totaal $6 mrd subsidie die de regering Biden in februari 2022 op federaal niveau beschikbaar stelde om de duurzame elektriciteitsproductie van meerdere Amerikaanse kerncentrales te behouden.


Bron: Bloomberg, LA Times   / Imagecredit: Marya, via Wikimedia Creative Commons

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.