Shell bouwt accu van 1 GWh in de plaats van een kolencentrale

Jiri Buller, via Shell

Het Britse olieconcern Shell heeft in New South Wales, Australië, de rechten verworven voor de realisatie van een flinke accu. Het project krijgt een vermogen van 500 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 1 gigawattuur (GWh). 

8,5 keer groter dan de Big Battery van Musk

Op het terrein waar sinds 1957 tot de sloop in 2021 de Wallerawang-kolencentrale stond, mag Shell een accu bouwen. Het olieconcern neemt het project over van Greenspot, dat het al enige tijd in voorbereiding heeft.

De nog te bouwen accu is met 1 GWh qua capaciteit liefst 8,5 keer groter dan de Big Battery die Tesla in 2017 uit de grond stampte in Zuid-Australië. Met 500 megawatt is de accu qua vermogen de helft kleiner dan de in 2014 gesloten en in 2021 gesloopte kolencentrale. De accu zal gebruikmaken van de al aanwezige aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook de toegangswegen en het spoor naar de oude kolencentrale komen goed van pas bij de bouw van het project.

Eind 2021 mikte Greenspot erop de accu in de (Australische) zomer van 2023/2024 in gebruik te nemen. Shell moet de definitieve investeringsbeslissing echter nog nemen en in het persbericht (PDF) is ook geen opleveringsdatum genoemd. Ga er dus van uit dat New South Wales nog iets langer moet wachten op de duurzame vervanger van de oude kolencentrale.

Een montage met dronebeelden van de sloop van de Wallerawang-kolencentrale in 2021.


Bron: Shell, Greenspot, PV Magazine / Imagecredit: Jiri Buller, via Shell

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Rob schreef:

  Goed idee voor het Nuon terrein in Amsterdam Westpoort?

 2. Carlo schreef:

  Leuk die wedstrijdjes om groot groter grootst…
  Hoe gaan we in Nederland energie/electriciteit opslaan? Gebruikmaken van de e- auto’s gelinked ?

 3. Marchello schreef:

  Hoezo duurzaam? Het is maar een accu! Je moet de energie er nog in pompen en zo lang die niet groen is. Nu maar hopen dat een thermal runaway uit blijft… Dat is zeker niet duurzaam

 4. Stokking schreef:

  Een centrale levert 24 -7
  500 megawattuur is 500 megawatt een uur lang en dan is hij leeg
  Elke vergelijking met een centrale is bullshit.
  Oh ja waarmee wordt hij geladen.
  Dit is alleen maar moedwillig veel geld verdienen aan gecreëerde schaarste.

  • A schreef:

   Zelfs dan is het twee uur natuurlijk, maar een accu kan ook laden wanneer dat nodig is. In feite balanceer je het net gewoon en verdien je daarmee in een vrij korte tijd je geld terug.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.