Zeewindpark Zeeland breekt records: 40 procent goedkoper

Offshore wind, via Dong

Het offshore windpark voor de kust bij het Zeeuwse Westkapelle produceert bij oplevering elektriciteit voor 7,27 eurocent per kilowattuur. Het Deense energieconcern Dong heeft de aanbesteding voor het windpark van 700 megawatt gewonnen.

Meer stroom met minder subsidie

Dong Energy troeft in de aanbesteding een 38 concurrerende biedingen af op kostprijs. Bovendien belooft dong 22,5 procent meer stroom te leveren dan de Nederlandse overheid zelf in gedachten had.

“Het is wereldwijd nog niet voorgekomen dat een windpark tegen zulke lage kosten kan worden gebouwd”, zegt minister Henk Kamp, Economische Zaken. De elektriciteit die het energieproject bij oplevering in 2020 levert is 30 procent goedkoper dan het goedkoopste zeewindpark tot nu toe. Daarmee valt ook de benodigde subsidie voor de windstroom flink lager uit. Kamp hield rekening met een liefst 70 procent hogere kilowattuurprijs en houdt nu naar verwachting  € 2,7 mrd op zak. “Deze kostenreductie betekent een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie.”

Concurrentie op zee drukt kosten

Map_borssele-UK_com

Kamp ziet de voor Nederland unieke tenderprocedure als een groot succes. De overheid heeft de locatie gekozen, regelt de aansluiting op het landelijke elektriciteitsnet en stelde 12,4 eurocent als bovengrens aan de kilowattuurprijs. Onder die condities deden bijna 40 bedrijven en consortia een bod om de windkavels, twee keer 350 megawatt groot, te ontwikkelen. De intentie was om via vijf opeenvolgende tenders de kosten van offshore windprojecten voor de Nederlandse kust met 40 procent te reduceren. Die winst heeft Nederland nu direct al te pakken. Dat belooft veel goeds voor de eerstvolgende tender: in augustus 2016 zijn biedingen welkom voor de tweede fase van windpark Borssele, opnieuw 700 megawatt groot.

In totaal bouwt Nederland tot aan 2023 zeker 3.500 megawatt aan windmolens op zee volgens dezelfde procedure. “We bouwen hiermee een nieuwe economische sector op”, zegt Kamp. “De komende jaren worden in Nederland de vijf grootste windparken ter wereld aangelegd.” Kamp verwacht dat de offshore windsector in 2020 werk biedt aan 10.000 Nederlanders.

Een van de opvallendste concurrenten van Dong in de biedingsstrijd was Shell. Samen met Eneco en Van Oord hoopte Shell het energieproject binnen het Nederlandse bedrijfsleven te houden.

Imagecredit: Dong

Dit vind je misschien ook leuk...