Nog altijd geen investeringsbeslissing voor elektrolyser in Delfzijl

HyCC

Het Nederlands-Australische waterstofbedrijf HyCC heeft de Franse elektrolyserbouwer McPhy gecontracteerd voor het Djewels-project in Delfzijl. De opdracht is nog afhankelijk van een definitieve investeringsbeslissing. 

Zeker 5 jaar lullen over 20 megawatt

In januari 2018 kondigden Gasunie en Akzonobel het plan aan om in Delfzijl samen een elektrolyser van 20 megawatt te bouwen. Een besluit over de bouw van het project werd toen in 2019 verwacht.

In december 2018 kende het Waddenfonds een subsidie van €5,2 mln toe aan het project. De totale investering werd toen geraamd op €30 mln. Een definitieve investeringsbeslissing werd nog steeds eind 2019 verwacht.

In januari 2020 werd een Europese subsidie van €11 mln toegekend aan Gasunie en Nouryon voor de bouw van de elektrolyser. Nouryon is ontstaan uit Akzonobel. Een definitief investeringsbesluit werd toen later in 2020 verwacht.

In februari 2021 kende de rijksoverheid €50 mln subsidie toe aan Djewels, via de Toekomstagenda Groningen. Voor het project, waarvan de totale kosten in 2018 op €30 mln geraamd werden, is nu bij elkaar €66,2 mln subsidie beschikbaar.

In december 2021 richtten Nobian en Australische Macquarie Group de joint venture HyCC (Hydrogen Chemistry Company) op. Nobian is ontstaan uit Nouryon. De plannen voor de elektrolyser in Delfzijl zijn opgeschaald tot 60 megawatt.

In maart 2022 ontvangt HyCC de benodigde vergunningen voor de bouw van de geplande waterstoffabriek. De plannen zijn weer afgeschaald tot 20 megawatt. De definitieve investeringsbeslissing voor het project wordt verwacht voor eind 2022.

Begin 2023 is door EZK overwogen nog eens €80 mln subsidie toe te kennen in het MJP Klimaatfonds 2024. Na te late aanlevering en een negatief advies van het PBL (PDF) is het voorstel doorgeschoven voor nadere uitwerking in het MJP 2025.

In juli 2023 kent HyCC een contract toe aan McPhy voor levering van een elektrolyser van 20 megawatt, op voorwaarde van een positieve investeringsbeslissing. HyCC verwacht de investeringsbeslissing later dit jaar te nemen.


Snelle opschaling van elektrolysers nodig voor doelen 2030

“De productie van groene waterstof moet de komende jaren fors opschalen om de Europese klimaatdoelen voor 2030 te halen”, zegt Marcel Galjee, directeur bij HyCC. “Dat betekent dat we innovatieve technologie op grote schaal moeten inzetten om praktijkervaring op te doen.”

Alleen al Nederland heeft als doel om 3 tot liefst 8 gigawatt elektrolysers in bedrijf te hebben in 2030. De geplande 20 megawatt sterke elektrolyser van HyCC in Delfzijl zou daarvan 0,3 tot 0,7% voor zijn rekening kunnen nemen.

Dit op voorwaarde van een definitieve investeringsbeslissing die op tijd valt om het project nog in 2030 in bedrijf te nemen.


Bron: HyCC / Imagecredit: HyCC


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Karel schreef:

    Als Nederland dus het minimale doel van 3 gigawatt vermogen wil halen in komende 7,5 jaren moet er wel het 100 voudige nu snel worden gestart en deels gerealiseerd in 5 jaren. Dat kan alleen met vele miljarden aan investeringen en met tijdig ondersteuning door de NL overheid. Ik denk dat er in 2030 nog niet eens een gigawatt vermogen in aanbouw is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.