Team van 3 man (m/v/x) installeert 500 zonnepanelen per dag

5B

De Australische startup 5B installeert zonneparken (nog) sneller, dankzij de prefab-zonnepanelenmodule Maverick. Het Amerikaanse energieconcern AES wil als investeerder de uitrol van deze innovatie wereldwijd versnellen.

Meer dan 200 kilowattpiek per dag

De modules van 5B bevatten tot 90 zonnepanelen, ballastblokken en bekabeling, voorgeïnstalleerd als een pakket dat eenvoudig op een vrachtwagen of in een zeecontainer past.

Op locatie zijn slechts 3 man en een heftruck of verreiker nodig om het plug en play-zonnepark af te monteren. “Een project dat gebruikmaakt van de technologie van 5B is gereed in een derde van de tijd die nodig is om evenveel zonnepanelen op reguliere wijze te installeren”, zegt Andrés Gluski, CEO van AES. Eind juli was AES de belangrijkste partij in een investeringsronde waarin 5B $8,6 mln ophaalde.

AES is wereldwijd actief in fossiele en hernieuwbare energieprojecten. In Zeeland exploiteert het Amerikaanse energiebedrijf een gascentrale en een grote accu die 20 megawatt aan netdiensten levert. AES is de komende jaren van plan om elk jaar 2 tot 3 gigawatt aan zonnepanelen te plaatsen. Op de site van 5B staan een groot aantal vrij bescheiden projecten, de grootste slechts 2 megawatt sterk. Met AES als investeerder en partner zou de Australische startup gigantisch kunnen opschalen.


Lagere arbeidskosten dankzij assemblage in de fabriek

Arbeidskosten steeds bepalender in de prijs zonnestroom

De kostprijs van zonnepanelen is de afgelopen decennia enorm gedaald. De rek is er daar nog steeds niet uit maar de panelen zijn inmiddels zo goedkoop dat andere factoren, zoals grondprijs, arbeidskosten en financieringskosten de projectsom van een zonnepark goeddeels bepalen.

Op het aspect arbeidskosten heeft 5B ogenschijnlijk een sterk verhaal. Om zonnepanelen op locatie drie keer sneller dan normaal te kunnen installeren, moet elders natuurlijk wel wat gebeuren. Dat dit deel van het werk onder fabrieksomstandigheden sneller verloopt dan buiten en dat in de fabriek een groter deel van het werk te automatiseren valt dan in het vrije veld is aannemelijk. Hoeveel manuren het over een geheel project scheelt blijft echter spannend.

Naast de directe besparing op arbeidstijd heeft het ontkoppelen van het werk van de plek waar de zonnepanelen stroom gaan leveren ook andere voordelen. In een fabriek kun je efficiënt doorwerken als het sneeuwt of juist snikheet is, en een fabriek kan staan op een plek met aanzienlijk lagere loonkosten dan het land waar de zonnepanelen uiteindelijk komen te staan.


Kans voor tijdelijke zonneparken of zelfs voor crop rotation?

De gekoppelde zonnepanelen en ballastelementen lijken eenmaal uitgeklapt ook relatief eenvoudig en met behoud van functionaliteit op te ruimen. Dat zal niet zo soepel gaan als het installeren maar nog altijd vele malen sneller dan bij een regulier zonnepark. Daarmee biedt 5B mogelijk kansen voor grond waarop ooit een woonwijk of bedrijventerrein komt maar die tot nader order braak ligt. Als het zonnepark na 6, 13 of 21  jaar vroegtijdig moet wijken, is dat geen ramp.

Rouleren van piepers, bieten en panelen?

Als het opruimen en opnieuw plaatsen van de Mavericks echt soepel gaat, kan een boer de opwek van zonnestroom zelfs in zijn akkerplanning voor vruchtwisseling meenemen. Funderingen zijn ten slotte niet nodig.

Naast door AES is de technologie van de startup 5B ook geselecteerd voor het megalomane SunCable, een project waarin 10 gigawatt aan zonnepanelen, enorme accu’s en een zeekabel van 4.500 kilometer Australische zonnestroom aan Singapore moeten gaan leveren. De betrokkenheid van AES bij 5B maakt indirect ook SunCable iets geloofwaardiger. Dit project zal toch tenminste tijdens de due diligence ter sprake zijn gekomen. En AES is zoals gezegd een speler in grote accuprojecten.

Hieronder een video over de Maverick van 5B.


Bron: AES, 5B / Imagecredit: 5B


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Glenn Kamphuis schreef:

    Die zonnepanelen lijken zo mooi maar dragen middels hun zwarte kleur alsnog stevig bij aan de opwarminf van de atmosfeer, net als alle zwarte oppervlaktes. De natuur heeft vele kleuren die een hoog “albedo” gehalte hebben, dat wil zeggen dat de zonne straling weerkaatst wordt omdat de kleur deze straling niet vast houdt. Daarnaast zitten in zonne panelen een godsvermogen aan chemische stoffen, komt er bij productie veel rest chemische stoffen. En dan komt er opeens een brandt onder het panelen park met wind kracht 10 dan….. Heb je een mega probleem wegens de glazen vezels die als Asbest deeltjes gedragen, rond vliegen. Aldus een zeer super vervuilend product !! Dan nog niet eens over end of life product gesproken.. Groeten van iemand die er mischien wel wat beters op verzonnen heeft#sustainable system

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.