Transportschaarste stoomnetwerk Botlek begin 2026 verholpen

AVR

Infrabedrijf NetVerder breidt het stoomnetwerk in het Rotterdamse haven- en industriegebied Botlek uit. Dankzij de netverzwaring kunnen afvalverwerker AVR en verschillende chemiebedrijven vanaf 2026 meer energie delen. 

Stoom van 400 graden Celsius

Via een stoomleiding van 2,5 kilometer levert de Rotterdamse afvalverbrandingsinstallatie van AVR stoom aan chemieconcern Lanxess. Sinds 2020 levert ook chemiebedrijf Cabot restwarmte aan het netwerk.

NetVerder breidt het netwerk uit zodat ook chemiebedrijven LyondellBasell en Huntsman hoogwaardige restwarmte van de buren kunnen benutten. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam dragen hieraan respectievelijk €2 mln en €700.000 bij. “Wanneer het stoomnetwerk operationeel is, kunnen we in Botlek een hoeveelheid gas besparen die vergelijkbaar is met het jaarlijkse verbruik van 45.000 huishoudens, een stad als Schiedam”, zegt Jan-Dirk van Loon, directeur Net Zero bij LyondellBasell. “Daarmee neemt de uitstoot van broeikasgassen op onze Botlek-locatie met 15% af.”

De besparing komt voort uit beperkingen op inzet van eigen stoomketels bij de afnemers. NetVerder legt het netwerk ruim aan, zodat in de toekomst nog meer leveranciers en afnemers van stoom kunnen aantakken. Na de uitbreiding, die naar verwachting begin 2026 voltooid is, heeft het Botlek Stoomnetwerk de potentie om jaarlijks tot 200 miljoen kuub aardgas uit te sparen, goed voor een emissiereductie van 0,4 megaton CO2 en 160.000 kilogram stikstofuitstoot per jaar.

Hieronder een video over de eerste sectie van het stoomnetwerk die is gerealiseerd door netbeheerder Stedin, het moederbedrijf van NetVerder. Chemieconcern Emerald Kalama is sinds de inbedrijfname van het stoomnetwerk overgenomen door Lanxess. 


Bron: Provincie Zuid-Holland, AVR / Imagecredit: Provincie Zuid-Holland

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Will Eisinga schreef:

    Stoomlokomotief kan ook. en …..We gaan weer over op de Stoomboot.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.