Britten en Denen verbonden door zeekabel van 1,4 gigawatt

Prysmian

Op de laatste werkdag van 2023 is de Viking Link-interconnector ingeschakeld. De onderzeese kabel verbindt de nationale elektriciteitsnetten van het Groot-Brittannië en Denemarken en heeft een transportcapaciteit van 1,4 gigawatt.

€575 mln besparing

Viking Link is een project van de Deense en Britse netbeheerders Energinet en National Grid. De bouw startte in 2019 en moest eind 2023 klaar zijn.

Dat is dus op de valreep gelukt. De gelijkstroomverbinding van 750 kilometer lang draagt vanaf nu bij aan de leveringszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van de Britse en Deense stroomvoorziening. De bouw van het project heeft £1,7 mrd (€2 mrd) gekost. Afhankelijk van de aangenomen benutting, de technische levensduur en onderhoud kost het transport van elektriciteit over de kabel de komende jaren effectief een cent tot enkele centen per kilowattuur.

Denemarken en Groot-Brittannië hebben een groot en groeiend aandeel windenergie in de elektriciteitsmix. Uitwisseling van elektriciteit maakt integratie van meer duurzame elektriciteit mogelijk. Naar verwachting bespaart de verbinding zo in 2024 al 0,6 megaton broeikasgasuitstoot. National Grid verwacht daarnaast voor de komende 10 jaar bij elkaar £500 mln (€575 mln) aan besparingen op de (Britse) elektriciteitsrekeningen dankzij de toegenomen handelsmogelijkheden voor energieleveranciers.

Sinds 2011 verbindt de BritNed-interconnector (1 GW) ook het Britse en Nederlandse elektriciteitsnet. National Grid werkt met de Nederlandse collega’s van Tennet aan een nieuwe gelijkstroomverbinding via de offshore windparken. De kabels die de beide netbeheerders toch al realiseren om windstroom aan land brengen, vergroten zo mogelijk ook de handelscapaciteit voor elektriciteit tussen Groot-Brittannië en het Europese vaste land.


Bron: National Grid, Prysmian / Imagecredit: Prysmian

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.