Niet schrikken, deze Zweedse windmolen draait op biomassa

Kazuend, via Unsplash Public Domain
Opnieuw relevant: 16 januari 2024 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 10 juni 2020

De Zweedse startup Modvion heeft het record voor de hoogste houten windturbine eindelijk aangescherpt. Nabij Gothenburg draait sinds eind vorig jaar een turbine van 2 megawatt op een houten toren van 105 meter hoog. De vorige recordhouder was 5 meter lager, en vermoedelijk al 12 jaar lang ook de enige serieuze turbine op een houten toren. Hopelijk is de tijd nu wel rijp voor houtbouw in de windsector.

Hieronder het oorspronkelijke bericht van 10 juni 2020.

De Zweedse startup Modvion werkt sinds 2016 aan windturbines op een toren van hout. Nabij Gothenburg heeft de startup zijn eerste prototype geïnstalleerd. Vanaf 2022 wil Modvion de houten torens op grote schaal vermarkten.

CO2-neutraal vanaf de eerste kilowattuur

“Met houten turbines werken we vanuit klimaatoogpunt nog slimmer aan hernieuwbare elektriciteit”, zegt Ola Carlson, directeur van het Swedish Wind Power Technology Centre, verbonden aan de Zweedse Chalmers Universiteit.

Het prototype, dat Modvion bouwde in opdracht van het onderzoekscentrum van Carlson, is slechts 30 meter hoog. Modvion claimt al serieuze gesprekken te voeren voor levering van elf torens die 4 à 5 keer hoger zijn, te realiseren vanaf 2022. De torens van gelamineerd hout zullen volgens de startup goedkoper zijn dan de gangbare stalen torens. Voor dezelfde sterkte is minder gewicht nodig en door de torens voor transport op te delen in segmenten past er effectief ‘meer toren’ op een vrachtwagen. Bovendien is het door de modulaire opzet eenvoudiger om lage bruggen of lastige bochten te slechten.

Om vergelijkbare redenen werkt ook het Nederlandse Lagerwey aan modulaire torens, maar dan ‘gewoon’ van staal.


Niet de eerste modulaire houten windturbine

De aanpak van Modvion heeft als extra voordeel dat de houten torens gedurende de levensduur van de windturbine CO2 uit de atmosfeer vastleggen, terwijl in de productie van staal veel CO2 vrij komt. Waar normale windturbines enkele maanden moeten draaien om de de CO2-uitstoot in de productie en installatie goed te maken, is een Modvion-turbine daarom ‘vanaf de eerste kilowattuur CO2-neutraal’.

Modvion is niet de eerste die de kansen van hout voor de windindustrie ziet. Het Duitse TimberTower installeerde al in 2012 een windturbine van 1,5 megawatt op een houten toren van 100 meter hoog. Destijds was dat een serieus vermogen, hieronder een filmpje van de bouw. Ook TimberTower bouwde al in segmenten, met planken kun je toch niet anders. De turbine schijnt bij Hannover nog altijd naar behoren te draaien. TimberTower als bedrijf lijkt inmiddels helaas wel verdwenen.

Hopen dat Modvion dit concept alsnog succesvol maakt. En dat dit biomassagebruik geen overtrokken weerstand oproept.


Bron: Modvion / Imagecredit: Kazuend, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.