Bamboefietsen voor Bangladesh

Samen met Laura van Eekelen en Lex van der Meer is Marleen Wuestenenk doorgedrongen tot de finale van de 1% StudentBattle. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Accenture Nederland en de 1%Club, een crowdfund/crowdsource platform voor kleine charities. Marleen werkt met haar team aan een bedrijfsplan voor een bamboefietsenbedrijf in Bangladesh. Vanzelfsprekend is een startkapitaaltje van harte welkom!

Team Ladies in Engineering

Wij, drie technische studenten van de Universiteit Twente, zijn bezig met het ontwerpen van een productieproces voor bamboefiesten. Dit productieproces zal geïmplementeerd worden in Bangladesh. Dit project heeft als eerste doel werkgelegenheid creëren in Rajarhat, Bangladesh. Inwoners van Bangladesh krijgen de kans een vak te leren en een beter bestaan op te bouwen. Daarnaast is deze fiets relatief goedkoop op de lokale markt te brengen, waarmee getracht wordt de mobiliteit van Bengalen te verbeteren.

Bamboe is sterk, duurzaam en meer dan voldoende aanwezig in Bangladesh. Door een warmtebehandeling en met behulp van lak kunnen we ervoor zorgen dat het materiaal goed blijft en de fiets dus lang mee gaat. Andere onderdelen, zoals wielen, banden, trappers, zadel en stuur, zullen worden ingekocht. Bij voorkeur wordt alles binnen een straal van 20 km van Rajarhat ingekocht.

 

Optimalisatie van de bedrijfsvoering en HR-beleid

Onze rol in het bamboefietsen project is het productieproces uit te pluizen en op te zetten. Hierbij gebruiken we de kennis verkregen bij onze opleidingen. Daarnaast stellen we een aannamebeleid op. Er wordt verwacht dat heel veel Bengalen zullen solliciteren, dus duidelijke eisen zijn van belang. Als laatste houden we ons bezig met het verzamelen van voldoende financiële middelen.

Wij zetten ons in voor dit project omdat het aansluit bij onze opleiding, omdat het een duurzaam project is dat na uiterlijk drie jaar zelfstandig zal draaien en omdat het idee om bamboefietsen te gaan produceren van een Bengaal komt. Dit laatste vinden wij erg mooi, omdat deze hulp niet opgedrongen wordt, maar echt een vraag is van iemand op locatie. Hierdoor verwachten wij een duurzame samenwerking tussen productie en kennis op te zetten.

Dit project is opgezet door Stichting Pani uit Arnhem. Deze stichting is al langer actief in Bangladesh en heeft reeds een werkruimte beschikbaar voor de productie van bamboefietsen in Bangladesh. Naast deze werkruimte hebben ze twee klaslokalen voor kinderen en een ruimte waar naailessen aan vrouwen gegeven worden.

Het plan ligt klaar, nu de financiële middelen nog. Al voor twee euro kunnen we iemand een dag werk en opleiding bieden. Onze vorderingen zijn te volgen via www.bit.ly/bamb00bike . Hier kunt u dit project ook financieel steunen. Alle beetjes helpen, alvast bedankt!

Meer info: Studentbattle.nl


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.