Efficiënter koken met zelfroerende pan

De Japanse tandarts Hideki Watanabe heeft een pan uitgevonden die opwarmend water automatisch laat wervelen. Een geinige gadget voor in de keuken die ook nog eens voor een kleine energie winst zorgt. 

De innovatieve pan heeft geen bewegende onderdelen en werkt volledig dankzij thermodynamische effecten. Door de speciale structuur op de bodem van de pan en de groeven in de wand ontstaat bij het koken van water als vanzelf een kolkje. De inhoud van de pan blijft hierdoor voortdurend in beweging en door dit mixen warmt het water als geheel een stuk sneller op.

Naast dit kleine energetische voordeel valt er vermoedelijk ook veel te besparen op de afwas en de afvalbak; de pasta, rijst of groenten in de pan blijven nooit stil liggen en koeken dus ook niet aan. In het onderstaande filmpje blijkt de opgewekte stroming veel sterker dan ik had gedacht, wie weet kan dit principe op industriële schaal ook nog eens van pas komen.

 

Bron: Gizmodo

Dit vind je misschien ook leuk...