Rioolwarmtepomp van 27 megawatt voor Utrechtse wijk Overvecht

Hanna Xu, via Unsplash Public Domain

Op een kwartiertje wandelen van de WattisDuurzaam-hoofdredactie bouwen Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een warmtepomp die warmte wint uit rioolwater en levert aan het warmtenet voor Utrecht en Nieuwegein.

Ook midden in de winter efficiënt

Bij het douchen en afwassen spoelen we warm water het riool in en ook de wasmachine en vaatwasser lozen warmte op het riool. Zelfs midden in de winter is het afvalwater daarom relatief warm.

Energieconcern Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) zijn 5 juli 2022 gestart met de bouw van een installatie die de warmte uit afvalwater opwaardeert. De warmtepomp produceert uit de afvalwarmte warm water van 75 graden. Heet genoeg voor levering aan het warmtenet in Utrecht en Nieuwegein, dat Eneco exploiteert.


Duurzame warmte voor 20.000 huishoudens

De warmtepomp heeft een elektrisch vermogen van 27 megawatt* en levert voor elke kilowattuur elektriciteit die hij verbruikt gemiddeld 3,6 kilowattuur warmte aan het warmtenet. De warmtepomp zal in 2023 in gebruik komen, maar niet volcontinu draaien. Een belangrijk deel van de warmte voor het Utrechtse warmtenet betreft restwarmte uit gascentrales. Als de vraag naar elektriciteit hoog is, terwijl het niet koud is, is het bijvoorbeeld niet nodig om de warmtepomp aan te zetten.

Flexibel dankzij buffervat

Eneco bouwt naast de warmtepomp ook een buffervat. Zo kan de warmtepomp warmte bereiden als duurzame elektriciteit wel volop beschikbaar is, voor gebruik later op de dag.

Eneco gaat ervanuit dat de warmtepomp bij de rioolzuiveringsinstallatie 6.000 (vollast)uur per jaar draait en daarmee gemiddeld 15% van de warmtevraag voor de afnemers in Utrecht en Nieuwegein dekt. Deze 15% van het totale warmtegebruik komt neer op het jaarlijkse warmtegebruik van 20.000 huishoudens. Als inwoner van de Utrechtse wijk Overvecht – en dus bijna automatisch warmteklant bij Eneco – komt de transitie zo wel erg dichtbij. Mooi!


*Correctie: In de oorspronkelijke versie van dit bericht stelde ik ten onrechte dat de warmtepomp een thermisch vermogen van bijna 100 megawatt heeft, uitgaande van een elektrisch vermogen van 27 megawatt en een COP van 3,6. De factor 3,6 was echter al meegenomen in de 27 megawatt genoemd in het persbericht.


Bron: Eneco / Imagecredit: Hanna Xu, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.