Gele stroom? Royal HaskoningDHV patenteert brandstofcel op urine

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft met een proefopstelling in Scheemda (Groningen) succesvol energie gewonnen uit menselijke urine. Urine bevat veel ammonium, door dit om te zetten in (gasvormig) ammoniak wordt in het proces van Royal HaskoningDHV een nieuw type brandstofcel aangedreven. De innovatie levert naast energie ook alternatieve kunstmest.

Ruim 100 miljoen kilowattuur uit vloeibare ontlasting

Dat urine energie bevat is geen nieuws, het was onder andere reeds aangetoond door een stel Afrikaanse meisjes. De plas van alle Nederlanders samen is jaarlijks goed voor 109.000 MWh, voldoende om 30.000 huishoudens van stroom te voorzien. Niet direct wereldschokkende aantallen dus, maar de urine moet toch verwerkt worden.

Normaal gesproken kost het verwerken energie en worden er chemicaliën verbruikt. De nieuwe opzet levert energie en ook de reststoffen zijn zeer bruikbaar. Het residu struviet bevat veel fosfaat, een voedingstof voor de landbouw waarvan gevreesd wordt dat deze binnenkort op zal raken. Win win win dus, daarom heeft Royal HaskoningDHV de innovatie nagenoeg wereldwijd gepatenteerd.

Bron: DHV / Volkskrant
ImageCredit: patgroove @ sxc.h


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Paul schreef:

    En waar kan je dan zo’n omvormer kopen voor thuis gebruik?
    Is een hele hoop bla bla en weinig praktische toepassingen.
    Wil er best mijn tijd in steken om er een boterham mee te verdienen. maar zolang alles en iedereen maar naar elkaar blijft wijzen kom ik niet verder..Dus mocht je weten waar ze deze omvormers maken en waar ik ze kan verkrijgen, dan hoor en zie ik dit graag..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.