Accu van 200 megawattuur in Rotterdamse Europoort

Eneco

Het Japans-Nederlandse energieconcern Eneco en het Tsjechische energieconcern EPH bouwen in Rotterdam een accu van 200 megawattuur (MWh). De accu komt op het terrein van de Enecogen-gascentrale, die Eneco en EPH samen exploiteren.

4 uur 50 megawatt

De accu krijgt een netaansluiting van 50 megawatt (MW) en kan dus 4 uur lang op vol vermogen laden of energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.

De accu maakt hiervoor gebruik van de bestaande netaansluiting van de gascentrale en krijgt korting op het transporttarief van netbeheerder Tennet op basis van een tijdsduurafhankelijk transportcontract.

Eneco en EPH verwachten de accu in 2027 in gebruik te nemen. Net als de naastgelegen gascentrale sturen Eneco en EPH ook de accu samen aan. De partners willen de installatie inzetten om prijspieken op de elektriciteitsmarkt af te vlakken, om netcongestie te verminderen en om het afschakelen van wind- en zonneparken te beperken.

Eneco kondigde in november 2023 aan om naast de gascentrale in de Europoort een elektrolyser van 800 megawatt te willen bouwen. Op de render lijkt de accu aan de andere kant van de centrale te komen, en het waterstofplan dus niet te blokkeren.


Bron: Eneco / Imagecredit: Eneco

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Bas Doeksen schreef:

    Ja, daar kon je op wachten. Het is logisch dat grote batterijen daar komen waar grote aansluitingen op het hoogspanningsnet zijn. De Enecogen centrale heeft een aansluiting van 950 MW, dus is er nog ruimte voor groei boven de 50 MW die deze batterij kan leveren.
    Als deze batterij ook grid-forming gemaakt wordt kan hij ook echt een onderdeel worden van de volgende stap van defossilisering van het net. Technisch gezien kan ik de komst van deze batterij alleen maar toejuichen!
    Ik maak me wel zorgen over de toenemende macht van Daniel Křetínský op ons energiesysteem. Daar kunnen we nog wel eens problemen mee krijgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.