Zonnestroom na zonsondergang voor 3,5 cent per kilowattuur

Alvesgaspar, via Wikimedia Creative Commons

Het Amerikaanse techbedrijf Vizn claimt accuopslag voor een recordprijs te kunnen leveren. De flowbatterij in kwestie gaat volgens het persbericht 20 jaar mee en draait op een reactie tussen zink en ijzer. 

Goedkope opslag voor ochtend- en avondpiek

Vizn borduurt voort op een opslagconcept dat is ontwikkeld door het Amerikaanse luchtvaart- en defensieconcern Lockheed Martin. In een ronkend persbericht gaat Vizn de strijd aan met lithiumaccu’s en claimt het zonnestroom op afroep tegen 4 dollarcent (3,5 eurocent) per kilowattuur.

“Wind en zon zijn nu de goedkoopste energiebronnen. Dankzij energieopslag zijn ze 24/7 per dag beschikbaar”, zegt Ron Van Dell, CEO van Vizn Energy Systems. Zijn flowbatterij kan 20 jaar lang twee keer per dag een volledig laad- en ontlaadcyclus aan. Precies op maat volgens Van Dell: “In vrijwel elk land piekt de stroomvraag in de ochtend en de avond en vrijwel elk zonnestroomproject en windpark is gefinancierd voor een economische levensduur van 20 jaar.”

Recordprijs op zoek naar koper

De aansprekende prijs van 4 dollarcent, vergelijkbaar met of zelfs lager dan die uit kolen- en gascentrales, geldt bij een accucapaciteit van 120 megawattuur (MWh), gekoppeld aan een zonnepark van 100 megawatt. Voordat Van Dell zijn record echt kan claimen, moet hij echter wel een systeem op deze schaal verkopen. De grootste systemen van Vizn die nu in bedrijf zijn, slaan maximaal 1 à 2 MWh op.

Wat dat betreft heeft de concurrentie met lithiumion een grote voorsprong. Tesla verkocht recent zijn grootste accu ooit, 129 MWh in Zuid-Australië. Begin dit jaar sloot AES een contract voor een exemplaar van 100 megawattuur op Hawaii. Deze levert vanaf 2018 elektriciteit tegen 11 dollarcent per kilowattuur en dat gold begin dit jaar echt als een doorbraak.

Bron: Vizn / Imagecredit: Alvesgaspar, via Wikimedia Creative Commons (cropped)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.