Japanse kernreactoren mogen Fukushima-jaren inhalen

Hirorinmasa, via Wikimedia Creative Commons

De Japanse regering heeft een wet goedgekeurd die kerncentrales toestaat de stilstandjaren na de kernramp bij Fukushima en andere periodes waarop de reactoren niet in bedrijf waren op te tellen bij hun maximale levensduur. 

Herwaardering van kernenergie

Volgens de wet hebben Japanse kerncentrales standaard een levensduur van 40 jaar, die met één keer 20 jaar verlengd mag worden. Nu komt daar de tijd dat reactoren niet produceerden sinds de kernramp in Fukushima bij.

In 2011 maakte een tsunami bij Japan duizenden slachtoffers. De tsunami veroorzaakte ook de kernramp bij Fukushima en grootschalige evacuaties van het gebied rond deze centrale. Hoewel de kernramp zelf geen directe slachtoffers veroorzaakte, was de schrik groot. Niet alleen in Japan maar wereldwijd. Plannen voor nieuwbouw van kerncentrales – die na de kernramp in 1986 in Chernobyl eindelijk weer op stoom kwamen – gingen vrijwel overal in de ijskast.

De toenmalige Japanse regering legde binnen een jaar na de ramp vrijwel alle operationele kerncentrales in het land stil. In 2010 was kernenergie nog goed voor 26% van de Japanse elektriciteitsproductie, in 2012 nog slechts 1%. Voornamelijk elektriciteitscentrales op gas, kolen en olie namen de nucleaire productie over.


Terugkeer van kernenergie, ook in Japan

Sinds 2015 zijn enkele Japanse kernreactoren terug in bedrijf gekomen. Aanvankelijk nog met tegenzin, om de betaalbaarheid en leveringszekerheid van elektriciteit in Japan weer op peil te brengen.

Inmiddels heeft de nieuwe golf van waardering voor kernenergie ook Japan bereikt. De uitdagingen op het vlak van klimaatbeleid, samen met het besef dat de schade van de kernramp in Fukushima niet zo groot was als door alle media-aandacht gemakshalve verondersteld, maken dat de huidige Japanse regering graag weer een beroep doet op atoomstroom.

Uitnutten bestaande reactoren

In 2030 wil Japan zeker 20% van zijn elektriciteit opwekken uit kernenergie. Nieuwbouwprojecten zijn op die termijn niet haalbaar, dus bestaande maar niet producerende kernreactoren moeten deze ambitie inlossen.

Herstarten van een reactor na jaren stilstand vergt investeringen in onderhoud en personeel. Dat doe je niet voor enkele jaren. Zeker voor de reactoren die het eind van hun wettelijke levensduur naderen, is het lucratief om ook de jaren stilstand na de kernramp in te mogen halen. Dat is voor de hele wereld fijn. Kernreactoren die al gebouwd zijn en nog jaren veilig meekunnen opnieuw gebruiken voor hetgeen ze bedoeld zijn, is een van snelste opties voor grootschalige CO2-reductie.

Bron: Argus Media, The Japan Times, BBC / Imagecredit: Hirorinmasa, via Wikimedia Creative Commons

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. wim schreef:

    CO2 is kleurloos, reukloos en grenzenloos.
    Belangrijk dat in het achterhoofd te houden, als we het over de kleur van waterstof hebben. Of over de her-/nieuwbouw van kernenergie.

  2. Carel Wreesmann schreef:

    Duitsland heeft het onzalige besluit genomen om afscheid te nemen van kernenergie juist vanwege Fukushima. En nu gaat Japan, het land van de Fulushima ramp, zelf door met kernenergie. Hoe vreemd kan het lopen!

    • Bas schreef:

      Waarom onzalig? De Duitse stroom is al ~10jaar goedkoper dan de Franse stroom dankzij hun wind & zon elektriciteit. Daarom exporteerde Dld al jaren meer stroom naar France dan omgekeerd:
      https://www.energy-charts.info/charts/import_export/chart.htm?l=de&c=DE&year=2022

      Of Japan doorgaat met kernenergie moeten we afwachten. De regering wil wel maar de bevolking niet.
      Pogingen om een nieuwe kerncentrale te bouwen zijn om die reden gestrand.
      Sinds 2018 hebben ze na dure veiligheid upgrades 10 kerncentrales van de ooit 50 weer in bedrijf.
      Pogingen om dat uit te breiden zijn gestuit op weerstand van de bevolking.

      Je kunt dit ook zien als een laatste strohalm om te voorkomen dat Japan komende jaren die 10 centrales geleidelijk weer moet sluiten.

      • Bas schreef:

        In aanvulling.
        De statistieken laten zien dat stroomlevering in landen met veel hernieuwbare, zoals DK en Dld, (veel) betrouwbaarder is dan in landen met veel kernenergie zoals France, UK, België.
        Check de SAIDI cijfers.

  3. Bas schreef:

    Ook andere landen stoppen met kernenergie. Bijv:
    België heeft in 2010 besloten een punt te zetten achter kernenergie. Ze hebben al 2 kerncentrales gesloten. In 2025 volgen er nog 3 en in 2035 de laatste 2.
    Er is immers nog steeds geen oplossing voor het kernafvalprobleem. Ethisch onverantwoord om zo’n complex probleem dat wij niet kunnen oplossen aan onze nakomelingen over te dragen…
    Vooral omdat kernenergie niet noodzakelijk is, en het inmiddels veel duurder is dan hernieuwbare…

  4. Bas schreef:

    Deze wet is vermoedelijk aangenomen om tegemoet te komen aan de bezwaren van de eigenaren van ~20 stilgelegde kerncentrales (ze hadden er ooit bijna 50) om te investeren in veiligheid upgrades.zodat de kerncentrales weer geopend kunnen worden. Nu hebben ze langer rendement van die veiligheidsinvesteringen.
    Of dat gaat lukken moet nog blijken want de lokale autoriteiten trekken veelal een lijn met de mening van de bevolking die gewoon tegen is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.