Tesla vol ‘miners’ aan Supercharger graaft gratis naar bitcoins

Nakhon100, via Flickr Creative Commons

Bitcoin en Tesla in één artikel, dat is natuurlijk goud. In een vlaag van inventiviteit en burgerlijke ongehoorzaamheid heeft een Teslarijder zijn Model S voorzien van hardware om cryptocurrency te minen. 

Voor 4 bitcoin koop je de juiste Model S

De koers van de bitcoin bereikte op dinsdag 29 november 2017 de grens van $ 10.000,- en is een dag later alweer hard op weg naar de $ 11.000,-. Met de koers stijgt ook het energiegebruik voor deze virtuele mijnbouw gigantisch.

De efficiëntie van de hardware en de energiekosten zijn daarmee de bepalende factor om rendabel bitcoins te minen. Dat bracht een groep Teslarijders op het idee om het Autopilot-brein van de auto’s aan het rekenen te zetten aan de laadpaal. De computer die Tesla inbouwt voor de autonome besturing behoort tot de krachtigste die je als consument kunt kopen en de stroom uit Tesla Superchargers is gratis voor de meeste Teslarijders.

Computer op wielen zonder elektriciteitsrekening

Voorwaarde voor kosteloos laden bij de snellaadpalen is dat de Model S of X voor 1 januari 2017 nieuw verkocht is. Met vrijwel elke tweedehands Tesla zit je dus safe, en die staan bij de huidige koers al voor 4 bitcoin te koop. Dat is – ondanks de gratis stroom – waarschijnlijk niet ‘goedkoop’ genoeg om rendabel bitcoins te minen. De lat voor het uitpluizen van bitcoinpuzzels ligt inmiddels echt hoog.

Misbruik van de Superchargers voor het rekenen aan ‘altcoins’ met een lagere moeilijkheidsgraad ligt echter wel degelijk op de loer. Komende weken opletten of de verbruikscijfers van oudere Tesla’s uit de pas lopen met Tesla’s van na 1 januari 2017.

Bron: Elektrek / Imagecredit: Nakhon100, via Flickr Creative Commons

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Hans Keesom schreef:

  De autopilot hardware wordt NIET voor het minen gebruikt maar een serie GPU die achter in de auto liggen. Alleen de stroom komt van de Tesla(batterij)

  Lees nog even goed, eventueel met een native speaker het stukje : ”

  For those reasons, people are often suggesting that the powerful
  Autopilot computer in Tesla’s vehicles could be used to mine bitcoins
  when it’s not being used by the Autopilot system.

  But that would require Tesla to enable access to that computer and I
  think most people would agree that it is better left to be used by the
  Autopilot, which powers some important active safety features.

  Now a member of the Tesla Owner Worldwide group on Facebook jokingly
  suggested using the electricity aspect of Tesla’s vehicles instead of
  the computing power.

  • Thijs schreef:

   Hi Hans,

   Bedankt en je hebt gelijk. Deze toelichting had ik oorspronkelijk in dit stukkie staan maar heb ik geschrapt. Het nieuws voor mij was de inventiviteit en de mogelijkheid dat meer creatievelingen hiermee aan het hacken slaan.

   Om helemaal volledig te zijn: Er was enerzijds het idee om bitcoins te minen met de autopilot en anderzijds de daadwerkelijke uitvoering waarin iemand een set GPU’s achterin de Tesla heeft gemonteerd en altcoins (ik meen Monero) mined. Je zou diezelfde set aan bitcoins kunnen laten rekenen maar dat haalt financieel weinig uit bij de huidige moeilijkheidsgraad.

   • Hans Keesom schreef:

    Het artikel waar je naar linked is veel duidelijker over dat het maar een idee was en laat op foto’s ook duidelijk zien wat er werkelijk is gedaan. Jouw artikel suggereert nog steeds dat de autopilot computer wordt gebruikt en is daarmee feitelijk onjuist en misleidend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.