10 regels voor duurzaam wonen

Bijna iedereen staat wel positief tegenover duurzaamheid, en het gevoel dat je milieubewust bezig bent is zeker fijn. Maar hoe kun je nou écht duurzaam leven en wonen?

Om op een duurzame manier te kunnen leven is het van belang dat je duurzame verbeteringen in je dagelijkse leven aanbrengt en duurzaam consumeert. Hierbij hou je er rekening mee dat je in het dagelijkse leven en in huis, het milieu zo min mogelijk beschadigt. Wij zetten 10 belangrijke regels en tips voor je op een rij om duurzaam te kunnen wonen.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met PriceWise.

1. De juiste woonlocatie

Allereerst is het belangrijk om na te gaan of de locatie waar je graag woont gunstig is. Is het bijvoorbeeld in de buurt van familie en werk, en kun je jezelf dus makkelijk te voet of op de fiets vervoeren? Dan is de woonlocatie gunstig. Natuurlijk is het leuk om midden in de natuur of op het platteland te wonen, maar als je vervolgens dagelijks twee uur moet reizen om op je werk te kunnen komen, is dit niet voordelig. Kies dus voor een locatie waarbij je weinig of korte reismomenten hebt.

2. Klein maar fijn

Hoe kleiner je woning, des te lager je energieverbruik zal zijn. Een kleine woonruimte heeft minder verlichting, elektra en warmte nodig. Daarnaast is een kleinere woning niet alleen duurzamer, maar ook voordeliger voor je portemonnee.

3. Kies duurzame middelen

Hou bij het aanschaffen van een woning, producten en levensmiddelen rekening met de maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid die het met zich meedraagt. Ga voor producten en materialen die niet schadelijk zijn voor de leefomgeving. Let hierbij ook op het energielabel.

4. Praktisch in gebruik

Aan producten die attractief en praktisch in hun gebruik zijn, heb je op de lange termijn veel meer. Schaf dus alleen dingen aan die je écht nodig hebt en ook langdurig zult gebruiken.

5. Bescherm het klimaat

Zorg ervoor dat je het milieu zo min mogelijk beschadigt, door goed te controleren of de producten die jij graag gebruikt wel echt zo eco-friendly zijn.

6. Natuurbronnen zijn de beste bronnen

Maak zoveel mogelijk duurzaam gebruik van onuitputtelijke natuurlijke bronnen. Door hier rekening mee te houden bij het gebruik van (huishoudelijke) producten, stel je de bescherming van het milieu en dieren voorop.

7. Hoe minder afval, hoe beter

Probeer je afval zoveel mogelijk te reduceren door producten te hergebruiken, te recyclen en zo min mogelijk producten te kopen met plastic verpakkingen. Daarnaast kun je tweedehands ook veel moois scoren. Dat is vaak low-budget, en ook nog eens duurzaam.

8. Verbruik verstandig

Verbruik zo min mogelijk energie in huis en tref besparingsmaatregelen. Zet daarnaast de verwarming eens iets lager, en zorg dat je geen onnodige lichten aan hebt staan.

9. Groen is goed

Haal het meeste uit je tuin of terras door bijvoorbeeld een mooie boom te planten. Dit is de ideale thermostaat, want in de zomer houdt de boom je woning lekker koel, en in de winter zorgen de kale takken er juist voor dat de zon je woning kan verwarmen.

10. Verzekeren

Kwaliteitsproducten zijn bij aanschaf duurder maar gaan langer mee. Dat maakt ze duurzamer en op lange termijn alsnog goedkoper. Als je inderdaad kwaliteit in huis haalt, is het verstandig om een woonverzekering af te sluiten. Door je duurzame woning te verzekeren met een woonverzekering weet je zeker dat de inboedel veilig is en schades zijn gedekt. Zo kun je onbezorgd duurzaam wonen.

Dit vind je misschien ook leuk...