Etheurium brengt Bitcoin-revolutie naar de reële economie

Erik A. Ellison, via Wikimedia Creative Commons

Een groeiend aantal startups doet ‘iets met de blockchain’. De onderliggende technologie van cryptovaluta Bitcoin belooft ook buiten de financiële sector disruptief te zijn. Wat zijn de toepassingen in de deeleconomie en (duurzame) energie?

Alles dat decentraal kan, wordt decentraal

Het gaat opnieuw hard met de Bitcoin. De waarde van de cryptografische munt is in een aantal weken ruim verdubbeld, tot $ 750+. Alle Bitcoins samen vertegenwoordigen nu een waarde van bijna $ 12 mrd.

Daarmee is de Bitcoin, in 2009 gelanceerd door de vaak ontmaskerde maar nog altijd mysterieuze Satoshi Nakamoto, de bekendste en verreweg meest waardevolle cryptomunt. Naast de Bitcoin verdelen honderden alternatieve digitale valuta samen $ 2,5 mrd aan waarde. De meeste daarvan zijn schaamteloze copycats of uit de hand gelopen parodieën. Slechts enkele initiatieven benaderen de cryptovaluta wezenlijk anders dan de Bitcoin. Deze concepten slaan een brug tussen de financiële revolutie van de Bitcoin en fysieke uitdagingen rond energie, deeleconomie en ‘het nieuwe werken’.

Waar de Bitcoin in waarde blijft stijgen, heeft het vertrouwen in de cryptovaluta Ethereum (waar dit stuk grotendeels over gaat) door ogenschijnlijk ‘legaal misbruik‘ flink schade opgelopen. Dat doet in principe niets af aan de hier beschreven ontwikkelingen maar het zal de doorbraak van de Blockchain richting het grote publiek wel even afremmen.

coindesk-bpi-chart
Waardeontwikkeling Bitcoin (Bron: Coindesk)

Fintech-disruptie via de Blockchain

De Bitcoin en alle altcoins zijn gebaseerd op het principe van de Blockchain, een algoritmisch kasboek dat alle transacties met de digitale munten monitort en valideert. Omdat de Blockchain draait op duizenden computers tegelijkertijd, is vertrouwen en fraudepreventie volgens de gebruikers automatisch ingebakken. De gedecentraliseerde digitale bank die zo ontstaat, controleert de eerlijkheid van elke transactie. Zonder dat er ‘dure handen in maatpakken en marmeren kantoren’ aan te pas komen.

De Blockchain is dé hype in de financiële wereld. Honderden fintech-startups claimen met de cryptografische decentralisatie het mondiale betalingsverkeer frictievrij en fors goedkoper te maken. De gevestigde orde doet inmiddels ook mee. Grootbanken als JP Morgan en ING, maar ook Microsoft en PwC, experimenteren volop met de Blockchain.

Impact van de Blockchain in de reële (duurzame) economie

Elke cryptotransactie is een handhaafbaar contract op zich

Nu de bancaire sector de Bitcoin serieus neemt, ontdekt ook de niet-financiële wereld de onderliggende algoritmes. Elke Bitcoin-transactie is in feite een contract op zich, waarvan de essentiële details transparant en decentraal zijn vastgelegd in het cryptografische kasboek.

Daarmee is de Blockchain een praktisch alternatief voor alles waarvoor we nu een notaris inschakelen. Een verkoopakte, die het eigendom van bijvoorbeeld een woning aantoont, is uitstekend te vertalen naar het decentrale kasboek. In het ‘eerlijke Nederland’ leidt dat vooral tot forse kostenbesparingen maar in landen waar de ambtenarij en notariële sector nog al eens buitenboeks bijverdienen, biedt de Blockchain echt uitkomst. Honduras en Georgië zien de, corruptievrij veronderstelde, Blockchain al als direct alternatief voor het kadaster.

De Blockchain is ook inzetbaar ter controle op veel kleinere (eigendoms)overdrachten, waarbij vertrouwen toch van essentieel belang is. AirBnB-verhuurders genereren bijvoorbeeld een cryptografische sleutel, waarmee toeristen voor de overeengekomen periode de fysieke deur van het appartement kunnen openen. Hetzelfde kan met behulp van Internet of Things-toepassingen voor huurboten of deelauto’s. De identiteit van de gebruikers, gekoppeld aan de cryptografische contracten, schept ook helderheid bij eventuele schade of diefstal.

Diezelfde helderheid is van waarde in projecten waarin tientallen bedrijven en ZZP’ers samen aan een product of dienst werken. Het kasboek werkt dan als eenduidige databank voor gemaakte afspraken en/of als versiebeheer voor werktekeningen en documenten. Als een van de partijen een aanpassing wil doorvoeren, moet iedereen binnen de project-Blockchain deze accorderen. Onderlinge verplichtingen en vergoedingen liggen zo steeds vast in de cryptografie. Verschillen van inzicht over contracten zijn daarmee volgens de Blockchain-adepten praktisch uitgesloten. In Estland kun je, volgens dezelfde denkwijze, zelfs trouwen en alle huwelijkse voorwaarden vastleggen in de cryptografische keten.

Zonnestroom per kilowattuur verkopen aan de buurman

Voor bovenstaande toepassingen is Ethereum het interessantste Bitcoin-alternatief. Ethereum is een programmeertaal voor decentrale computerkracht. Individuen betalen elkaar, voor de uitvoer van een transactie, het vastleggen van een contract of welke berekening dan ook, in Ether. Hoewel Ethereum pas in 2015 begon is de Ether nu, na de Bitcoin, de meest waardevolle cryptovaluta. Omgerekend gaat er zo’n $ 1,5 mrd $ 900 mln (waarde gekelderd na de ‘hack‘) om in het Ethereum-ecosysteem.

De vaste overtuiging van de grondleggers van Ethereum is dat alles dat decentraal te organiseren is ook decentraal georganiseerd zal worden. Daar ontmoet de Blockchain de duurzame energiewereld, die grotendeels draait om decentrale energieproductie. Verschillende start-ups en een aantal grotere energieconcerns zien in de Bitcoin-afgeleide kansen om de verrekening van kleinschalige duurzame energieproductie hyperefficiënt te regelen. Individuele zonnepanelen en apparaten krijgen beschikking over een eigen wallet met Bitcoins en staan via het Internet of Things, slimme meters en de Blockchain met elkaar in verbinding. Zo is het mogelijk om de overproductie van zonnepanelen van een buurman naar keuze te kopen, automatisch en voor een eerlijk tarief dat van minuut tot minuut verschilt

Bron: Coindesk, FD, Eneco / Imagecredit: Erik A. Ellison, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 08 jul 2016

    […] transacties.” Dajie wil deze energiehandel betrouwbaar en efficiënt ontsluiten via een blockchain, waarop ook de cryptovaluta Bitcoin gebaseerd is. In afwachting van het eind van de […]

  2. 20 mrt 2017

    […] Share&Charge-netwerk draait op de Ethereum-blockchain, een variant op de technologie achter de bekendere Bitcoin. Bij de start van elke laadsessie […]

  3. 05 nov 2017

    […] er over kunt tikken. Op moment van schrijven, stoeit de koers met de grens van $7.500 (€ 6.500). Tien keer meer dan toen ik in juli 2016 voor het laatst over cryptomunten […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.