Groningse startup EAZ Wind plaatst 100e houten windmolen

EAZ Twaalf windturbine, Via EAZ Wind

Kleine windturbines met houten wieken zijn een hit in Groningen. Op Facebook kondigt maker EAZ Wind deze week aan dat het honderdste exemplaar is geplaatst, slechts enkele jaren na de oprichting van het bedrijf.

Techniek mag gezien worden, alleen niet van te ver weg

Drie jaar bestaat EAZ Wind nu. Doorgaans amper genoeg tijd om de vergunningen voor één windturbine rond te krijgen. De ‘boeren-startup’ heeft de wind echter mee. In deze betrekkelijk korte tijd is een turbine ontworpen, een fabriekje gebouwd én zijn er al 100 turbines geplaatst. Respect.

Waar grote windturbines praktisch altijd weerstand vanuit de omgeving oproepen, vallen de veel kleinere molens van EAZ bij vrijwel iedereen in de smaak. Met een tiphoogte van 21 meter zijn ze ten eerste 10 keer kleiner dan de tegenwoordig gangbare turbines. Met de uit houten balken gekerfde wieken en kaal stalen look verfraaien ze bovendien menig boerenerf.

EAZ richt zich tot nu toe vol op Groningen. De turbine is van meet af aan ontworpen op het soepele vergunningenregime in de provincie. “We kunnen binnen 8 weken de vergunning krijgen. Dat is in andere provincies echt anders”, zegt accountmanager Bart Schuitema tegen RVO.nl. “We vinden het ook belangrijk om een echt Gronings bedrijf te zijn. Investeren in wind betekent zo investeren in de Groningse economie. Dat zorgt voor draagvlak.”

Inmiddels werken er bijna 30 mensen mee aan de productie en realisatie van mini-windprojecten van EAZ. Ook dat toont het succes van de startup aan. Hét risico van dit succes is dat het draagvlak voor full-size windparken nog verder afneemt, terwijl de sympathieke houten molens op zijn best een mooie aanvulling op de grotere windturbines zijn. Jaarlijks produceren de EAZ molens 25.000 à 35.000 kilowattuur. Om de opbrengst van één ‘gewone’ turbine te evenaren, zijn ruim 300 (!) houten mimimolens nodig.

Eerder bericht van 18 juli 2016 hieronder.


Startup EAZ scoort subsidie voor 14 houten windmolens in Groningen

Van de 15 toegekende SDE-subsidies voor windenergie op land komen er hoogstwaarschijnlijk negen bij een startup uit Twente terecht. EAZ Wind bouwt kleine windmolens die per stuk windstroom voor tien huishoudens opwekken.

Duurzame energie met wieken van larikshout

EAZ Wind speelt slim in op Groningse regels voor windenergie. De windmolens van de startup passen met een ashoogte van 15 meter en wieken van 6 meter lang precies binnen het bestemmingsplan voor het Groningse buitengebied.

De windturbines van EAZ hebben een vermogen van 10 kilowatt en in de laatste ronde voor de SDE-subsidies zijn er in Groningen negen windenergieprojecten goedgekeurd, met opvallend bescheiden vermogens van 10, 20 of 30 kilowatt. De Windenergiecourant vermoedt dat het om 11 turbines van EAZ gaat, ik gok op 14 stuks. Sowieso leuk om eens door de kaart met de in totaal 981 gegunde duurzame energieprojecten te klikken. Altijd wel iets bij jou in de buurt.

Snelle groei voor Twents-Groningse startup in windenergie

Team Enschede aan Zee, via EAZ Wind

EAZ Wind is opgericht door de werktuigbouwkundigen Bart Claessen, IJssebrand Ziel en Aard Duivenvoorden en productontwerper Sjouke Ritsema. Na studies aan de Universiteit Twente en Saxion Enschede trokken ze in 2014 naar de ‘Groningse kust’ om daar zelf ontworpen windmolens te bouwen. EAZ (Enschede aan Zee) heeft inmiddels zijn eerste turbines verkocht en lijkt afgaande op de SDE-gunningen stevig door te groeien.

Vooral boeren staan in de rij voor de windmolen, die volgens EAZ duurzame stroom levert tegen een betere prijs dan zonnepanelen. Jaarlijks genereert de mini-windmolen 30.000 kilowattuur, genoeg om het elektriciteitsverbruik van ongeveer tien huishoudens te dekken. De molen is volgens EAZ praktisch onderhoudsvrij en gaat zeker twintig jaar mee.

De Twents-Groningse startup richt zich voorlopig vooral op Groningen, met als stip op de horizon 3.000 operationele windmolens in 2022. Economic Board Groningen (EBG) stak eind juni € 100.000 in de startup om een eerste serieproductie van 30 EAZ windmolens mogelijk te maken.

 

Bron: EAZ Wind, EBG, RVO.nl, WindenergieCourant / Imagecredit: EAZ Wind

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 11 aug 2016

    […] EAZ Wind (artikel) […]

  2. 08 nov 2017

    […] tijdens zijn studie in een zonneauto door Australië en zet als mede-oprichter nu de populaire houten windmolens van EAZ Wind in de markt. Peter focust zich als business developer, dagvoorzitter en radiomaker volledig op de […]

  3. 31 jan 2018

    […] tijdens zijn studie in een zonneauto door Australië en zet als mede-oprichter nu de populaire houten windmolens van EAZ Wind in de markt. Peter focust zich als business developer, dagvoorzitter en radiomaker volledig op de […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.