Noorse piloten van de toekomst trainen in 60 elektrische vliegtuigen

OSM Aviation

De Noorse luchtvaartopleider OSM Aviation heeft 60 volledig elektrische vliegtuigen van het type eFlyer 2 besteld bij de Amerikaanse producent Bye Aerospace. OSM zet de tweepersoonsvliegtuigen in in haar trainingsprogramma’s.

Alle binnenlandse vluchten op accu

In 2040 denkt Noorwegen in ieder geval alle binnenlandse vluchten met elektrische vliegtuigen uit te kunnen voeren. OSM Aviation laat haar studenten vanaf 2021 vast kennis maken met die toekomst.

“Dit is de grootste bestelling voor commerciële elektrische vliegtuigen tot nu toe”, zegt Espen Høiby, CEO van OSM Aviation. “Wij trainen de nieuwe generatie piloten. We bieden toekomstgerichte opleidingen waarop onze studenten trots kunnen zijn. Deze 60 vliegtuigen zijn daarin een cruciaal onderdeel.”

Substantieel goedkoper in de lucht

De elektrische tweezitters komen vanaf 2021 in vloot en kosten ongeveer $350,000 per stuk zegt Høiby tegen Reuters. Een uur vliegen met de eFlyer 2 kost volgens de topman slechts $20.  De elektrische trainingsvliegtuigen vervangen vooral Cesna’s (zo’n $200.000 per stuk, $ 110 per uur in de lucht). Met een maximum snelheid van 256 km/h doet de eFlyer niet onder voor de Cesna’s. Met een accu van 92 kilowattuur lijkt ook de range vergelijkbaar: Tot 3,5 uur vliegen op een volle accu.

Tot voor kort heette de eFlyer Sunflyer, hieronder een video van de tweezitter in actie.

 

Imagecredit: OSM Aviation

 

 

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. GroeneRekenkamer schreef:

    Voor een inhoudelijk artikel over de (on)mogelijkheden en het (lage) rendement van elektrisch vliegen anders dan in modelvliegtuigen en kleine niches, zie het artikel op groenerekenkamer.nl.
    We weer typerend dat alles waar een stekker aan zit, meteen wordt verheerlijkt op deze site.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.