Wat je moet weten over zonnepanelen verzekeren en schade

MariaGodfrida, via Pixabay Public Domain

Investeren in zonnepanelen. Op de lange termijn bespaar je er kosten mee. Je moet er alleen niet aan denken dat ze schade oplopen en niet goed verzekerd zijn. Hier lees je alles wat je moet weten over het verzekeren van zonnepanelen.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met HoyHoy.

Zonnepanelen zijn een energiepositieve energiebron. Helaas zijn zonnepanelen overgeleverd aan de grillen van het Nederlandse weer. En ze zijn noodzakelijkerwijs op een gevoelige plaats bevestigd: bovenop het dak van de woning.

Schade aan zonnepanelen

Gelukkig worden er bij de ontwikkeling en productie allerlei testen uitgevoerd om de kans op schade zoveel mogelijk te beperken. De kans dat zonnepanelen schade oplopen door een hagelbui of een zwaar pakket sneeuw is klein. De kans op stormschade is wel reëel. Zo waaiden er tijdens de storm van 18 januari 2018 op verschillende plaatsen in Nederland zonnepanelen van de daken.

Waarom je zonnepanelen moet verzekeren

Het is absoluut aan te raden om je zonnepanelen te verzekeren. Je wilt niet het risico lopen dat je zonnepanelen minder opbrengen door slechte of niet werkende zonnepanelen. Als je schade vermoedt, is het van groot belang dat je een onderzoek laat uitvoeren door een specialist. Schade is namelijk niet altijd direct met het blote oog te zien.

Met name bij een plat dak is er bovendien kans op diefstal. Daarom zijn verzekeringen voor platte daken duurder dan voor schuine daken. Wil je er zeker van zijn dat schade door natuurgeweld en diefstal wordt vergoed? Lees dan de polisvoorwaarden van de verzekeraar goed door en laat je uitgebreid informeren.

Opstalverzekering of inboedelverzekering?

Zonnepanelen die op een schuin dak gemonteerd zijn, zitten nagelvast aan de woning. Schade wordt dan altijd vergoed vanuit de opstalverzekering. Bij zonnepanelen op een plat dak is dat niet altijd het geval.

Het kan voorkomen dat de schade in dat geval niet vergoed wordt vanuit de opstalverzekering, maar vanuit de inboedelverzekering. De inboedelverzekering is namelijk bedoeld voor losse spullen. Informeer naar de mogelijkheden bij verschillende verzekeraars: zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Opstalverzekering vergelijken

Bij zonnepanelen op een schuin dak verhaal je schade dus bij de opstalverzekering. Een opstalverzekering kost minstens € 50,- per jaar. Als je een koophuis hebt, moet je zelf een opstalverzekering afsluiten. Heb je een huurhuis, dan ben je via de verhuurder verzekerd voor schade.

Het is de moeite waard om een verzekering af te sluiten, want zonnepanelen zijn veel geld waard. Veel schade wordt gedekt. Wel zijn er prijsverschillen tussen de verzekeraars die opstalverzekeringen aanbieden en de dekking kan per verzekeraar verschillen. Om het afsluiten van de best passende verzekering makkelijker te maken, is de opstalverzekering vergelijken een goed idee. Zo kun je in één oogopslag zien wat de meest passende en goedkoopste oplossing is voor jouw situatie en zonnepanelen.

Imagecredit: MariaGodfrida, via Pixabay Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Inderdaad heel belangrijk om je goed te verdiepen in de verzekering van je zonnepanelen ivm onder andere brandschade. Je wil echt niet dat je halve dak afbrand en dat je niet goed verzekerd bent. Zonnepanelen hebben veel voordelen en, mits ze goed geïnstalleerd zijn, heb je er veel voordeel van. Laat ze niet zomaar installeren door een dakdekker om de hoek maar kies het liefst voor een installateur die er veel ervaring mee heeft en dit niet ‘even erbij’ doet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.