Amazon bestelt 100.000 (!) elektrische bezorgbussen bij Rivian

Amazon

Online retailgigant en datareus Amazon electrificeert haar bezorgvloot met een ongekend grote bestelling van elektrische bussen. Leverancier is de nog relatief kleine en matig bekende Amerikaanse startup Rivian. 

Grootste elektrische order ooit

Het belangrijkste wapenfeit van Rivian is vooralsnog de aankondiging een elektrische pick-up te gaan bouwen. Toch heeft de startup reeds het vertrouwen van Amazon en autobouwer Ford gewonnen.

In februari 2019 deed Amazon al een investering van $700 mln. De deal van vandaag zal om een veelvoud van dat bedrag gaan. Amazon CEO Jeff Bezos deed de aankondiging zelf, als onderdeel van de belofte om zijn hele bedrijf voor eind 2040 klimaatneutraal te maken. Amazon, dat onder de energie-intensieve IT-giganten tot nog toe niet bekend staat als leidend qua klimaatbeleid, maakt daarmee in ieder geval in woorden een enorme inhaalslag.

Een persbericht met details over de megaorder en de specificaties van de truck heb ik nog niet kunnen vinden*. Afgaande op de verslaggeving via twitter neemt Amazon de eerste Rivians in 2021 in gebruik en verwacht Bezos dat de honderdduizendste truck drie jaar later* geleverd zal zijn. Dat is op zijn zachtst gezegd een stevige doelstelling. Zeker voor een startup die überhaupt nog niets op enige schaal heeft geproduceerd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

*Toevoeging 20 september 2019: Inmiddels een persbericht over The Climate Pledge van Amazon. Nog geen specificaties over de trucks zelf, wel een sterke afzwakking van de termijnen: Amazon mikt erop de eerste 10.000 trucks in 2022 op de weg te hebben en geeft Rivian tot 2030 om alle 100.000 trucks te leveren. Hopen dat de woorden van Bezos meer waard zijn dan die van de communicatieafdeling. 


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.