Vuurvliegjes en origami maken LED-lampen nog efficiënter

In vergelijking met een gloeilamp geeft een LED-lamp zo’n vijf keer meer licht per Watt. Toch geldt gek genoeg ook bij zeer efficiënte LED-lampen de warmte afgifte nog als een belangrijk probleem. Met een slim gevouwen ontwerp heeft NanoLight een oplossing voor dit probleem gevonden.

Warmte-afgifte LED-lamp is groot

LED-lampen geven allang niet meer dat blauwe kille licht, ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren en lichtsterktes. Wel blijft het licht uit een LED sterk gericht. De uniforme gloed van een gloeilamp wordt hierom dikwijls nagebootst met een omhulling van melkglas.

Met deze omhulling verliest de LED-lamp helaas een deel van zijn opbrengst. Daarnaast zorgt het voor problemen in de warmtehuishouding welke worden opgelost met een heatsink.

Nanolight heeft een printplaatje gevouwen tot ongeveer de vorm van een ouderwets peertje. Door de goede spreiding van de individuele LEDs is een dure heatsink overbodig en straalt het licht netjes in de rondte.

Zeker niet zo mooi als een goede gloeilamp-imitatie maar in de meeste armaturen maakt dat weinig uit. De Nanolight komt beschikbaar in een 10 Watt versie met 1200 Lumen en twee 12 Watt versies. De eerste produceert 1600 lumen, de iets duurdere zelfs 1800.

Bio-luminescentie & reflectie van vuurvliegjes voor nog meer lichtopbrengst

Waarom de tweede 12 Watt lamp nog eens ruim 12 % meer licht geeft is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk verschillen de LEDjes iets in kwaliteit en worden de beste lampjes voorbehouden aan de dure versie.

Wellicht echter hebben de heren achter NanoLight goed naar fireflies gekeken. De optische structuren in sommige van deze beestjes zorgen in ieder geval voor een optimale reflectie van het uitgezonden licht.

Canadese onderzoekers creëerden met behulp van de nagebootste structuren LED-lampen die tot wel 55% efficiënter zijn dan dezelfde LED-bulbs zonder de bio-mimicry. Fantastisch dat er nog steeds dergelijk grote efficiency stappen mogelijk zijn.

Bron 1 + ImageCredit: Kickstarter / Bron 2: GizMag

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Marith schreef:

    Kan ik deze lampen ergens kopen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.