Windstroom uit 12-wiekmolen; Marokko bant plastic tasjes

Multirotor Vestas, via Facebook

Een snelle greep uit de duurzame pers- en nieuwsberichten. In deze editie o.a. eerste elektriciteit uit maffe windturbine, verbod op plastic tasjes en huizen zonder aardgas.

1. Frankenstein-windturbine Vestas levert eerste kilowatturen

De maffe windturbine die Vestas in april 2016 presenteerde, produceert inmiddels zijn eerste stroom. De Deense windturbinebouwer heeft, in plaats van één grote, vier kleine molens aan dezelfde mast gemonteerd. Dubbel zo lange wieken produceren vier keer zoveel elektriciteit maar zijn ook tot acht keer zwaarder. Vestas zoekt met de multirotor kansen om zijn megawindturbines lichter te construeren, zonder verlies in productiviteit.

2. Marokko en Frankrijk doen plastic tasjes in de ban

Per 1 juli 2016 is de productie en het gebruik van plastic boodschappentasjes in Marokko en Frankrijk verboden. Vooral voor Marokko is dat flink afkicken; volgens Aljazeera is het land, na de Verenigde Staten, de grootste verbruiker van wegwerptasjes. Dat maakt het algehele verbod des te ambitieuzer. In Frankrijk gaat het vooralsnog alleen om tasjes van dun plastic, dikkere herbruikbare tassen blijven toegestaan. In Nederland is betalen voor tasjes sinds januari 2016 verplicht en dat werkt met onze zuinige landsaard goed. Helaas; papieren tassen zijn nog wel gratis maar zeker niet zalig makend.

 3. Kogelvrije Tesla Model S behoudt mooie actieradius

Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf International Armoring voorziet de Model S van een lichtgewicht pantser en kogelwerend glas. Ook het accupakket is extra beschermt tegen gerichte aanvallen. Samen met de Bio-Weapon Defense modus van Tesla zelf is de gepantserde Model S daarmee een van de veiligste stekkerauto’s op de markt. Opvallend is dat de acceleratie en actieradius niet al te veel hebben te lijden van de bescherming. Van 0 naar honderd is de pantser-Tesla enkele tienden van een seconde trager en het bereikt daalt volgens International Armoring met 10 procent.

4. Obligatiemarkt voor groen schuldpapier nadert $ 700 mrd

Het Climate Bonds Initiative (CMI) zet zich in voor de groei van green bonds, obligatieleningen speciaal voor duurzame investeringen. Volgens CMI groeide de markt voor duurzame obligaties het afgelopen jaar met $ 96 mrd, tot een totaal van $ 694 mrd. Het merendeel daarvan, $ 576 mrd, draagt niet het green bond-label maar komt toch ten goede aan duurzame infrastructuur, brandstofzuinige mobiliteit of hernieuwbare energieprojecten. China is met $ 246 mrd koploper in de uitgifte van climate aligned schuldpapier, al zijn er twijfels over de criteria die het land voor groene investeringen hanteert.

5. Kamp steunt Utrecht en Stedin in gasloze woonwijk

De Utrechtse nieuwbouwijk Haarrijn krijgt als het aan netbeheerder Stedin ligt 650 energiezuinige huizen zonder gasaansluiting. Innovatiedirecteur David Peters: “Het is zonde van het geld om nieuwe woningen nog aan te sluiten op het gasnet, terwijl er betaalbare alternatieven zijn.” Netbeheerders leggen voor € 100 mln per jaar nieuwe gasaansluitingen aan. Als Nederlandse huizen in 2050 CO2-neutraal moeten zijn verdient die investering zich volgens Stedin nooit terug. Bij de afsluiting van de ‘Energiedialoog’ heeft EZ-minister Kamp gezegd de aansluitverplichting te willen versoepelen.

Imagecredit: Vestas, via Facebook


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 02 aug 2016

    […] In Nederland geldt sinds januari 2016 een verbod op gratis plastic boodschappentassen en ook in Frankrijk en Marokko zijn de meegeeftasjes inmiddels […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.