Petitie: Laat je horen voor Utrechts eerste duurzame energiepark

Vattenfall

Een oproep aan iedereen die woont in Woerden, Bunnik, Utrecht, Montfoort, Stichtse Vecht, De Bilt, Nieuwegein, Lopik, Houten of IJsselstein. En aan iedereen die iemand in deze gemeentes kent. Spreek je uit voor duurzame energie!

Het Utrechts college van B&W heeft een definitief voorstel gepresenteerd voor de realisatie van een energielandschap in de polders Rijnenburg en Reijerscop, ten zuidwesten van Knooppunt Oudenrijn.

Na raadpleging van omwonenden, grondeigenaren en buurgemeenten is het midden van Rijnenburg geschrapt als zoekgebied voor windmolens. Het energielandschap laat daarmee ruimte voor eventuele woningbouw in de toekomst. Het verkleinde zoekgebied biedt nu ruimte voor 8 windturbines en 230 hectare zonnepanelen. Samen op jaarbasis voldoende om 20% van het totale Utrechtse elektriciteitsverbruik (of het verbruik van ruim 80.000 huishoudens) te dekken.


Overtuig de gemeenteraad van het draagvlak voor duurzame energie

Met het verkleinen van het zoekgebied voor wind is het college tegemoetgekomen aan de belangrijkste bezwaren tegen het energielandschap. Het is nu aan de Utrechtse gemeenteraad om te besluiten of het plan doorgang mag vinden.

Jij kunt helpen de raad te overtuigen van de steun voor wind- en zonnestroom in de regio Utrecht. Help de laatste aarzelende raadsleden over de streep en teken deze online petitie. En, zoals dat gaat met petities, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Stuur deze oproep dus zeker door naar vrienden en familie uit de regio die net als jij menen dat het tijd is voor transitie.


Financiële opbrengst voor zeker 50% voor de bewoners van de regio

Uitgangspunt van het Utrechts college is dat minimaal 50% van het energieproject in lokaal eigendom komt. Dit sluit aan bij de plannen van Energiecoöperatie Rijne Energie, in 2017 een van de originele initiatiefnemers voor het energielandschap.

“Wij zijn blij met het scenario dat nu voorligt”, zegt Marcel Goossens, voorzitter van Rijne Energie. “Het is belangrijk dat de omgeving en betrokkenen samenwerken aan een optimaal ontwerp. Wij houden het gebied graag open voor woningbouw. Tegelijkertijd is het zaak tempo te maken met duurzame energie. Het huidige uitgangspunt geeft gehoor aan de inwoners die de lokale energietransitie belangrijk vinden.”


Full disclosure: Ik ben sinds november 2018 lid van Rijne Energie. Omdat ik wind- en zonne-energie nabij mijn woonplaats mis, heb ik later besloten de coöperatie vrijwillig te ondersteunen in de communicatie. Ik heb geen financieel belang bij het slagen van het project. 


Imagecredit: Vattenfall

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.