Scotwind groeit van 24,8 tot 27,6 gigawatt aan offshore wind

Shaun Dakin, via Unsplash Public Domain
Opnieuw relevant: 23 augustus 2022 | Oorspronkelijke gepubliceerd: 17 januari 2022

Offshore wind ontwikkelaars Ocean Winds, Mainstream en ESB hebben elk een kavel verworven binnen het gigantische offshore project Scotwind. De 3 partijen mogen bij elkaar opgeteld 2,8 gigawatt aan windparken ontwikkelen ten oosten van de Shetlandeilanden. Crown Estate Scotland organiseerde deze extra veiling voor gegadigden die eerder dit jaar misgrepen toen de gebiedsbeheerder 15 ontwikkelaars voor in totaal 24,8 gigawatt aan (drijvende) windparken aanwees. Aan deze extra veiling deden 14 partijen mee. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 17 januari 2022.

Schotland veilt in een keer 25 gigawatt aan (drijvende) windparken

De Britse gebiedsbeheerder Crown Estate Scotland zette vorig jaar in een keer 15 kavels voor ontwikkeling van offshore windparken in de aanbieding. Toen de inschrijving sloot medio juli had Crown Estate 74 biedingen binnen.

Doorbraak voor drijvende windparken?

Het gaat in deze veiling om een zeeoppervlak van in totaal 8.600 vierkante kilometer (Nederland heeft een landoppervlak van 42.600 km2), verdeeld over de 15 kavels. De zeebodem ligt hier zodanig diep dat veel grote projecten met drijvende windparken te verwachten zijn.

Update 12.20: De uitslag is bekend, artikel onder de streep aangevuld. 

Vanwege de verwachtte interesse in de windrijke gebieden rondom Schotland en ontwikkelingen in de rest van de energiemarkt verhoogde Crown Estate het plafond voor de biedingen van windparkontwikkelaars van £10,000 tot £100,000 per km2. Daarmee levert de Scotwind-veiling, naast ruwweg 10 gigawatt aan duurzaam opwekvermogen en heel veel werkgelegenheid, maximaal £860 mln (€1.030 mln) op voor de schatkist.

Hoewel zeker geen kinderachtig bedrag, doet Schotland zichzelf daarmee mogelijk nog te kort. Een Deense gunning voor een offshore windpark van ‘slechts’ 1 gigawatt ging eind vorig jaar naar RWE, dat waarschijnlijk €380 mln betaalt voor dat kavel. Dit betrof echter wel een fixed bottom project. Ontwikkeling van offshore windparken met drijvende turbines is nog niet eerder op deze schaal gedaan en daarmee risicovoller en dus vermoedelijk duurder om te financieren.

Van onder meer oliebedrijven Total, Equinor, Shell en van eigenlijk alle grote namen uit de offshore windsector is bekend dat ze geboden hebben op een of meer van de 15 kavels. Crown Estate maakt de winnaars waarschijnlijk vandaag bekend.

Hieronder een aanvulling van 12.20, na bekendmaking van de geselecteerde projectvoorstellen.


Winnaars bekend, en veel groter opwekvermogen dan verwacht

Crown Estate Scotland heeft de uitkomst van de veiling bekend gemaakt. Er zijn 17 biedingen geselecteerd, met een gezamenlijke opwekcapaciteit van liefst 24,8 gigawatt. Van de beschikbaar gestelde 8.600 km2 benutten deze projecten samen 7,000 km2. De veiling levert £700 mln op, dicht bij het maximum dat bij dit zeeoppervlak vooraf vastgesteld was.

Liefst 2,5 keer meer vermogen

Hoe het kan dat Crown Estate uitging van 10 gigawatt en liefst 25 gigawatt krijgt, is mij nog een raadsel. Het suggereert dat de kavels veel ‘voller’ worden dan gedacht.

Onder meer de Britse olieconcerns BP en Shell en de grote energiebedrijven Vattenvall (Zweden) en BayWa (Duitsland) mogen kavels ontwikkelen. Zoals verwacht betreft het merendeel (ruim 16 gigawatt) van de biedingen drijvende turbines. Er zijn nog wat stappen die de geselecteerde partijen moeten doorlopen voordat de bouw kan starten. Mijn gok is dat de installatie op zijn vroegst na 2026 begint, met de eerste stroomlevering tegen 2030. Mochten enkele projecten de finish niet halen dan gaat de concessie over naar de partijen die nu net buiten de boot vielen.

Hieronder een video van Aker Offshore Wind met meer info over het project en dit specifieke bod. 


Bron: Recharge, The Guardian, BBC / Imagecredit: Shaun Dakin, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.