5 drijvende windturbines op hun plek voor Schotse kust

Hywind, via Statoil

De Noorse oliegigant Statoil bouwt voor de Schotse kust een windpark met 5 drijvende turbines. In oktober 2017 levert dit eerste drijvende windpark ter wereld zijn eerste kilowatturen aan het Schotse elektriciteitsnet.

Grote stap voor groei windenergie

Met 5 Siemens windturbines, samen goed voor 30 megawatt, is het pilotproject Hywind ook een van de kleinste windparken ter wereld. Het belang voor de offshore windindustie is desalniettemin groot.

Op de windrijke locatie Buchan Deep, 25 kilometer uit de kust bij het Schotse Peterhead, ligt de zeebodem op 95 tot 120 meter onder het wateroppervlak. Te diep voor een vaste fundering per windmolen. Statoil heeft de turbines daarom in de haven op een drijflichaam gehesen en daarna als complete constructie naar de definitieve locatie gesleept. Daar legt het olieconcern nu de laatste hand aan de verankering van de molens.

De aansluiting op de landkabels volgt de komende weken. In oktober 2017 neemt Statoil Hywind officieel in gebruik. In 2018 schakelt het olieconcern een lithiumaccu van 1 megawattuur bij om de stroomlevering verder te stabiliseren.

Wereldwijd potentieel voor zeker 7 terawatt aan drijvende windparken

Met het demonstratieproject Hywind zet Statoil een belangrijke stap in de groei van offshore windenergie. Op het merendeel van de beste locaties voor windenergie is de zee dieper dan 50 meter, traditioneel het maximum voor vaste funderingen. Alleen al in Europa is driekwart van het offshore windpotentieel vermoedelijk alleen te benutten met drijvende turbines.

Statoil schat in dat er in de VS, EU en Japan samen ruimte is voor 6.959 gigawatt aan drijvende windparken. Aan de Amerikaanse en Aziatische kustlijnen loopt de zeediepte gemiddeld nog veel sneller op dan in de Noordzee.

Bron: Statoil, Renewables Now / Imagecredit: Statoil

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.