Japanners zetten groots in op offshore windenergie

Sinds de tsunami in 2010 en ramp met kerncentrale Fukushima 1 wil de Japanse bevolking af van kernenergie. Japan doet een goede poging om het gigantische vermogen van zijn kerncentrales te vervangen door duurzame energie.

Fukushima wordt drijvende windcentrale

Waar Nederland en Duitsland moeite hebben offshore windparken aan te sluiten op het elektriciteitsnet aan land heeft Japan een klein gelukje bij het grote ongeluk: de transmissie-infrastructuur van de rampkerncentrale is grotendeels behouden gebleven.

De ontplofte kerncentrale lag aan de kust en de overblijfselen bieden voor geplande windparken een prima aansluiting op het bestaande netwerk. Om minder vatbaar te zijn voor nieuwe aardschokken en vloedgolven legt Japan de windturbines drijvend aan. Niet bekend is of ze individueel of als cluster geplaatst worden. De ruim 140 turbines zullen (bij goed weer) rond 2020 1 gigawatt aan energie leveren. Inderdaad vergelijkbaar met een modale kerncentrale.

Japanse investeringen in Europese windenergie

Dichter bij huis investeert het Japanse Mitsubishi in het windpark Luchterduinen. Dit project, 23 kilometer uit de kust bij Noorwijk en Zandvoort zal binnen drie jaar 129 megawatt aan het Nederlandse net leveren.

Eerder al investeerde Mitsubishi samen met het Nederlandse Tennet in enkele offshore-netaansluitingen voor Duitsland. Het Japanse bedrijf heeft aangegeven nog meer te willen doen met windenergie in Europa. Geinig dat een dergelijk grote Japanse speler hier geld komt brengen voor offshore wind. Zien ze verdienmodellen die we hier zelf gemist hebben?

https://youtu.be/_aFGgm97j6Y

Bronnen: Trouw / Trouw / ImageCredit: berent @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...