Nog één jaar om met uw kantoor energielabel C te halen

Mailchimp, via Unsplash Public Domain

Per januari 2023 is het niet langer toegestaan om kantoren te gebruiken met een energielabel D of slechter. Pas wanneer na renovatie alsnog label C behaald is, is het weer mogelijk om kantoor te houden in deze panden.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Flexas.

Een energielabel geeft aan hoe duurzaam een gebouw is. Hoe minder primair fossiele energie verbruikt wordt, hoe beter het energielabel van het gebouw. In juli 2021 bleek dat toen slechts 40% van de Nederlandse kantoorpanden al voldeed aan de minimumeisen voor een duurzaam kantoor. Deze kantoren hebben een energielabel A, B of C.

De label-C-verplichting helpt niet alleen het milieu en klimaat, maar reduceert ook vaste lasten. Daarnaast is een duurzaam kantoor voor de medewerkers in de regel ook een gezonder kantoor; Goed isoleren en ventileren komt ten goede aan het binnenklimaat en aan de productiviteit.

Wie is verantwoordelijk?

Eigenaren maar ook de huurders van kantoren kunnen worden aangesproken op de label-C-verplichting. De juridische eigenaar moet zorgen voor het energielabel. Een kantoor mag vanaf 2023 een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per vierkante meter jaar hebben, alleen dan kan een energielabel C of beter gegeven worden.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen. Wanneer er bijvoorbeeld een kantoor zit in een bedrijfspand, en deze behelst minder dan 50% van het totale gebruiksoppervlak, dan hoeft de eigenaar niet te voldoen aan energielabel C. Ook kantoren die zich bevinden in rijksmonumenten hoeven hier niet aan te voldoen. Als een kantorenpand binnen twee jaar wordt gesloopt of onteigend hoeft deze ook niet te voldoen aan energielabel C.

Het energielabel verbeteren

Om erachter te komen welk energielabel een kantoor heeft, kan de eigenaar of huurder dit opvragen in de landelijke database van EP Online. Een label is over het algemeen tien jaar geldig. Als er geen energielabel op een kantoor zit, moet de eigenaar opzoek naar een energieadviseur voor utiliteitsbouw. Die kan op basis van documentatie over technische apparatuur en energiebesparende maatregelen de energieprestatie berekenen om het label te bepalen.

Mocht een kantoor nog niet voldoen aan energielabel C, kan er soms met kleine investeringen al veel bereikt worden. De isolatie kan misschien worden verbeterd, of de ventilatie. In sommige gevallen kunnen zonnepanelen of een warmwaterinstallatie zorgen voor een betere energieprestatie. Een energieadviseur voor utiliteitsbouw kan advies op maat geven zodat de eigenaar weet welke aanpassingen gedaan kunnen worden.

Subsidies

Voor bedrijven is het mogelijk om subsidies aan te vragen voor een duurzamer kantoor. De Rijksdienst van Ondernemend Nederland verstrekt deze subsidies, die bedoeld zijn voor maatregelen die de CO2-uitstoot verminderen of voor opwek van duurzame energie. Om sluiting te voorkomen dienen voldoende maatregelen voor 2023 doorgevoerd te zijn. Om het energielabel C of beter te verkrijgen moet het pand opnieuw geïndexeerd worden door een energieadviseur, vergeet ook dat niet in het licht van de deadline van 1 januari 2023.

Flexas.com kan bedrijven en ondernemers helpen om een duurzaam kantoor te vinden. Zij hebben inzicht in de energielabels van kantoren en kunnen advies geven. Zo kan iedere ondernemer een duurzaam kantoor vinden.


Imagecredit: Mailchimp, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.