Sidewing en TrailerTail voor schoner vrachtvervoer

Fancy sideskirts zie je normaliter vooral op foute gepooierde golfjes. Sinds 2008 rijden ook vrachtwagens er mee rond en dat scheelt liters diesel per jaar. Met hetzelfde doel zijn er nu ook inklapbare spoilers voor het vrachtvervoer.

Brandstofbesparing met sideskirts voor vrachtauto’s

Een rechthoekig blok is niet bepaald aerodynamisch, toch worden veel van de zaken die we dagelijks kopen juist in deze vorm getransporteerd. Het Nederlandse bedrijf Ephicas, ontstaan als spinoff van de TU Delft, heeft al enkele jaren de Sidewing in de aanbieding. Deze rijwindgeleiders besparen tot 9% op het verbruik van de vrachtwagens.

Nog meer diesel besparen met TrailerTail

Wat betreft aerodynamica is ook aan de rechte achterkant van een vrachtwagen-trailer nog veel te winnen. Een spoiler plaatsen is echter lastig, de trailer moet natuurlijk ook snel en zonder hinder kunne laden en lossen. het Amerikaanse ATDynamics heeft hiertoe een systeem ontwikkeld dat de vrachtwagen iets meer in de richting van een druppelvorm boetseert en toch snel weg te klappen is. Ook dit systeem verdient zich zelf binnen afzienbare tijd terug.

Bronnen: Ephicas / ATDynamics
ImageCredit: jorivando @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.