Lease a Jeans: Spijkerbroek met statiegeld

De leasebak van de zaak is eerst en vooral een prettige manier om het bedrijfswagenpark beheersbaar te houden. Met de duurzame doelstelling grondstoffen ‘in de loop’ te houden slaat het concept leasen echter steeds meer over op andere producten. Het Nederlandse MUD Jeans biedt sindskort een leaseplan aan op spijkerbroeken.

Van eigendom naar gebruiksrecht in de circulaire economie

Architect Thomas Rau maakte zich in de duurzaamheidsspecial van Altijd Wat sterk voor een nieuwe manier van consumeren. Niet langer ‘het hebben van zaak is het einde van het vermaak’ maar het product als tijdelijke opslagplaats van waardevolle grondstoffen. Na leasemodellen voor o.a. tapijten, lampen, smartphones en natuurlijk auto’s is het nu dus mogelijk ‘spijkerbroek draaguren’ te kopen.

Voor opgroeiende kinderen is het leasemodel ideaal maar met een stabiele maat voelt een vast maandtarief nog wat onwennig en (administratief) omslachtig. Natuurlijk voorkomt het wel dat de afgedragen broek nog jaren achter in de kast blijft liggen. Wat dat aangaat echter lijkt het statiegeld van twintig euro op zich zelf al afdoende stimulans de broek tijdig aan te bieden voor recycling.

Bron: Bright
ImageCredit: ilco @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.