Autoverzekering voor hybride of elektrische auto nodig?

Marc Heckner, via Unsplash Public Domain

De toenemende populariteit van hybride en volledig elektrische auto’s is mooi voor het klimaat en top voor de luchtkwaliteit in binnensteden. Maar wat betekent de moderne aandrijflijn voor de verzekering? 

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Allianz.

Hybride of elektrisch?

Een (plugin) hybride auto beschikt over twee krachtbronnen. Naast de bekende verbrandingsmotor ook een accu en elektromotor.

De meeste hybrides kun je opladen aan de laadpaal maar dankzij de verbrandingsmotor kun je op langere ritten kiezen om te tanken in plaats van laadpauze te nemen. In een volledig elektrische auto is in het geheel geen verbrandingsmotor aanwezig en komen ook op de langere ritten geen schadelijke gassen vrij tijdens het rijden.

Welke auto je kiest is persoonlijk. Een hybride is in het gebruik iets minder milieuvriendelijk maar ook goedkoper dan een auto met enkel accu’s. Een volledig elektrische auto is fiscaal vaak aantrekkelijker.

Autoverzekering afsluiten: de verschillen

Een hybride of elektrische auto is in aanschaf nu nog duurder dan een vergelijkbare auto op diesel of benzine. Daarom zal de premie van de autoverzekering ook hoger liggen. Voor enkele modellen is het mogelijk om het accupakket te huren en zo de aanschafprijs te verlagen. Voor de gehuurde accu is dan vaak wel een aanvullende verzekering nodig.

Elektrische auto’s vergen in de regel minder onderhoud, omdat er veel minder bewegende onderdelen in de aandrijflijn zitten. Als de auto toch technische mankementen vertoont, of als je schade rijdt, zullen de reparatiekosten wel hoger liggen dan bij een vergelijkbaar model op diesel of benzine. Overweeg daarom om voor een hybride of elektrische auto een WA volledig casco af te sluiten. Ook wel allrisk in de volksmond genoemd. Als er dan wat met je auto gebeurt, ben je altijd verzekerd tegen de hogere kosten.

Elektrische of hybride auto verzekeren

Wil je een elektrische of hybride auto verzekeren? Let er dan op dat niet iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde premie biedt. Het kan verstandig zijn om eerst een vergelijking te maken op een vergelijkingswebsite. Op basis van de gegeven informatie berekenen zij welke autoverzekering voor jou het goedkoopst is. Zo bespaar je op de autoverzekering, zonder dat je de juiste dekking verliest.

Ook is het niet bij alle autoverzekeraars mogelijk om alle elektrische auto’s te verzekeren. Informeer daarom eerst bij meerdere verzekeringsmaatschappijen of ze jouw type auto willen verzekeren en tegen welke prijs.

Imagecredit: Marc Heckner, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.