Enpuls en WeertEnergie testen accuopslag bij een zonnepark

Chelsea, via Unsplash Public Domain

Lokale energiecoöperatie WeertEnergie leent haar zonnepark met accu in Altweerterheide tot de herfst uit aan de transitieversnellers van Enpuls, dochterbedrijf van netbeheerder Enexis. Enpuls simuleert een tekort aan netcapaciteit. 

Opslag van de piek

De groei van zonneparken loopt tegen grenzen op in Nederland. Netbeheerders kunnen de vraag naar nieuwe aansluitingen niet aan.

In deze pilot kijkt Enpuls daarom of het uit kan om voor zonneparken een kleinere aansluiting te realiseren. Een accu vangt dan de piekproductie op en levert die later op de dag alsnog aan het net. Het piekvermogen haalt een zonnepark in Nederland tenslotte maar enkele weken per jaar, en steeds slechts enkele uren per keer. ’s Nachts kan de accu zijn stroom sowieso kwijt.

“Dergelijke modellen zijn al vaak bedacht, maar nog heel weinig in de praktijk getest”, zegt Alexander Savelkoul, Manager Transitie Energiesysteem bij Enpuls. “We valideren in dit project niet alleen of de businesscase klopt, maar leren ook over de praktische aspecten en de combinatie van meerdere diensten op dezelfde batterij.”


Alleen voor de piek een dure en niet bijster duurzame oplossing

Als de kabel te duur is, is een accu dat ook

In zonniger landen is de combinatie van zonnepark en accu al een beproefd concept. Als het bijna nooit bewolkt is en de zon het hele jaar door even krachtig is, is de benutting van de accu optimaal.

In Nederland is het een lastiger verhaal. Als het al te duur is om een volledige netaansluiting te realiseren omdat die door het zonnepark te weinig benut wordt, geldt dat vermoedelijk ook voor een accu of nog wildere ideeën met waterstof.

Het is tegenintuïtief maar de kans is groot dat het ‘weggooien’ van de piekproductie van zonnepanelen in Nederland de duurzaamste en meest economische oplossing is. Een goede benutting van een accu is nu eenmaal essentieel om de milieu- en klimaatimpact tijdens zijn productie te compenseren.


Testen tot eind september, met een bestaande installatie

Beter wordt het mogelijk als je functies kunt stapelen. Het bestaande zonnepark van WeertEnergie heeft een vermogen van 1.400 kilowatt en een netaansluiting van 1.400 kilowatt die het gehele vermogen dus aan kan. Desondanks besloot de energiecoöperatie om ook een accu van 600 kilowattuur te plaatsen. Niet om zonne-energie op de piek op te slaan maar om meerdere keren per dag balansvermogen te leveren aan hoogspanningsnetbeheerder Tennet.

Value stacking met opslagsystemen

Met deze bestaande installatie gaat Enpuls doen alsof de volwaardige netaansluiting slechts 900 kilowatt aankan. Elke keer dat de zonnepanelen meer dan 65% van hun vermogen leveren, laadt Enpuls de accu op.

De gedachte is dat de midden op de dag opgeslagen energie in de avond ook meer waard is. Via dit peak shaven besparen uitbaters van zonneparken in theorie op de netaansluiting terwijl de geleverde elektriciteit op de gemiddeld markt meer opbrengt. “Het combineren van meerdere toepassingen is een belangrijke stap in het financieel haalbaar maken van batterijsystemen”,  zegt Peter Gloudi, voorzitter van WeertEnergie. “Dit project is het eerste in Nederland waarbij een batterij het opslaan van pieken in de productie van het zonnepark combineert met balancering van het landelijke elektriciteitsnet.”

De pilot, waaraan naast Enpuls en WeertEnergie ook Scholt Energy, TNO en Soltronergy meewerken, loopt van 1 april tot eind september 2020. Na september verwacht Enpuls niet dat de productie van het zonnepark nog boven de 900 kilowatt uitkomt. In de winter is de accu dus mogelijk beschikbaar voor andere verdienmodellen.

In de aflevering van Studie Energie hieronder interviewt Remco de Boer Alexander Savelkoul over de pilot.


Imagecredit: Chelsea, via Unsplash Public Domain

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. Peter Segaar / www.polderpv.nl schreef:

    Ben wel benieuwd hoe het met het totaal aan aansluitingen is geregeld ter plaatse. Cooperatie heeft namelijk nog groot deel van rooftop installatie op direct aanpalend perceel onder dit project, en boer zelf heeft daar ook nog een deel van. Zou totaal volgens mijn info op kunnen lopen tot bijna 1,8 MWp opgestelde capaciteit. Of alle rooftop zit weer op een andere aansluiting. Is natuurlijk wel duurder als de boel fysiek is opgesplitst.

  2. Leon Nelen schreef:

    “Het bestaande zonnepark van WeertEnergie heeft een vermogen van 1.400 kilowatt en een netaansluiting van 1.400 megawatt die het gehele vermogen”. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat de netaansluiting 1400 kilowatt is en geen 1400 MW.

  3. Leon Nelen schreef:

    Eerste voordeel van een batterijopslag/peackshaving is een lichtere en dus goedkopere netaansluiting. De kabels naar de transformator (van enexis ect) betaalt de eigenaar van het zonnepark. Voor elke 100 kW gaat het volgens mij om 10.000 en euro’s. Dat is dan eenmalig maar daar boven op komt het bedrag van het hogere jaarlijkse vastrecht (ik heb drie jaar terug een paar maanden meegeholpen met een postcoderoosproject maar ben de precieze getallen vergeten). Tweede voordeel is dat voor stroom in de avonduren meestal een hogere prijs bedongen kan worden. Dat effect is minder gezien er voor elke geleverde kWh € 0.07 SDE subsidie wordt ontvangen (maar dan moet het net het wel kunnen transporteren). Het maatschappelijke voordeel is ook tweeledig. Netverzwaring na de trafo betaalt immers de netbeheerder (die het via een hoger vastrecht de consument laat betalen). Als peackshaving een succes wordt, zullen ’s avonds gascentrales minder bij hoeven te springen.

  4. Leon Nelen schreef:

    En dan zijn er nog mensen waaronder politici die menen dat particuliere zonnepaneel bezitters van die dure accu’s moeten aanschaffen (inclusief voor seizoensopslag wat tonnen zou kosten). Pieckshaving bij zonneparken lijkt mij veel efficiënter. Ik hoop ook dat er ook alternatieven voor lithiumionen batterijen getest gaan worden. Zoals de edisonbatterij (nikkel-ijzerbatterij) of de waterstofbromide flow batterij van Elestor uit Arnhem.

  5. Michiel de Pooter schreef:

    Thijs,

    Als ik het zo lees, krijg ik de indruk van een redelijk techno-bachanaal. Levert het onder de streep nog wat op (netenergy, EROIE) en is het allemaal duurzaam ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.