Jaarlijks meer zonnepanelen dan Duitsland nu heeft, uit één fabriek

Antonio Garcia, via Unsplash Public Domain

Zonnepanelenfabrikant Golden Concord Ltd. System Integration Technology (GCL-SI) bouwt in de Chinese miljoenenstad Hefei een fabriek met een productiecapaciteit van 60 gigawatt per jaar. In 2024 is de fabriek volledig operationeel.

Al die zonnepanelen moeten elk jaar ergens heen

Al in 2004 had Duitsland 1 gigawatt (GW) aan zonnepanelen op daken en in velden geïnstalleerd. Eind 2019 was dat vermogen opgelopen tot bijna 50 GW. Tot 2015 was Duitsland wereldwijd de grootste producent van zonnestroom. Nog altijd staat Duitsland in de mondiale top 5.

De nieuwe fabriek van GCL-SI gaat jaarlijks meer zonnepanelen produceren dan Duitsland in zo’n 30 jaar in totaal heeft geïnstalleerd. Elk jaar meer zonnepanelen dan er nu in heel Duitsland liggen. Uit één fabriek. Ook voor GCL-SI is dat een gigantische stap. De totale productiecapaciteit van de zonnepanelenproducent is nu 7,2 GW aan zonnepanelen per jaar.


Tot 2024 komt er elk jaar een kwart van de fabriek alvast in bedrijf, zodat GCL-SI al zo’n 90 GW aan panelen kan verkopen nog voor de volledige fabriek af is. Het totale complex vergt een investering van ¥18 mrd (€ 2,3 mrd). Ondertekenen van het contract met de lokale overheid mocht afgaande op de persfoto alweer zonder social distancing.

Hoewel deze fabriek van 60 GW op moment van aankondiging vermoedelijk de grootste ooit is, past het complex prima in de trends in de sector. Vakblak PV-Tech telde in het eerste kwartaal van 2020 in totaal ruim 150 GW aan plannen voor nieuwe productiecapaciteit. Dat biedt hoop op nieuwe records in kilowattuurprijzen. Al die panelen moeten elk jaar ergens heen.


Bron: PV-Tech, GCL-SI / Imagecredit: Antonio Garcia, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.