Schoonmakers op pad met circulaire kleding en hybride auto’s

CSU

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een opdracht voor de hele economie. Ook binnen het facility management staan CO2-reductie en circulariteit op de agenda. Belangrijk voor de schoonmaakbedrijven zelf, en voor de klanten.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met CSU.

Schoonmaakbedrijf CSU vroeg voor haar Benchmark Facilitaire Innovatie 170 organisaties naar de belangrijkste doelen voor 2020 op het vlak van facilitair management. Vrijwel vanzelfsprekend stond Klanttevredenheid in de enquête op een, gevolgd door Medewerkerstevredenheid. Duurzaamheid was de grootste stijger en behoort nu tot de top 3 prioriteiten in de sector.

Succesfactoren voor duurzaam Facilitair Management

Ondanks de groeiende aandacht voor duurzaam ondernemen heeft 40% van de bedrijven nog geen concreet beleid geformuleerd voor het verduurzamen van de organisatie. De ideeën en de overtuiging zijn er, maar de praktische invoering van duurzaamheidsbeleid blijkt toch lastiger. Duurzaamheid is een breed begrip en voor het verduurzamen van de schoonmaak is vaak samenwerking nodig tussen het schoonmaakbedrijf en haar klanten.

Enkele aanknopingspunten om duurzaamheid praktisch in te vullen:

  1. Energiemanagement. Schoonmakers werken vaak nadat uw eigen personeel al naar huis is. Schoonmaken is intensiever dan bureauwerk, dus misschien kan de thermostaat al omlaag ondanks dat de schoonmakers nog aan de slag moeten. Voor het schoonmaken is goed licht natuurlijk belangrijk, maar je kunt maar op een plek tegelijk schoonmaken. Lampen met bewegingsmelders kunnen al veel energie besparen.
  2. Afvalmanagement. Scheiden van afval is een relatief simpele stap qua duurzaamheid, maar de wijze van scheiden verschilt van bedrijf tot bedrijf. Stem goed af waar welke afvalstroom wordt ingezameld, zodat het gescheiden afval ook gescheiden bij de eindverwerker uitkomt.
  3. Watermanagement. Doorspoelen van toiletten en planten water geven met opgevangen regenwater verkleint de druk op het riool bij zware regenbuien en verkleint de druk op drinkwaterproductie bij droogte. Twee vliegen in een klap.

Het duurzame voorbeeld

Als ketenpartner onderneemt CSU zelf ook stappen. In 2019 sloot het schoonmaakbedrijf met Toyota-importeur Louwmans een contract voor levering van 80 tot 100 hybride bedrijfsauto’s per jaar, goed voor 25% CO2-reductie per auto.

Met het afvalinzamelingsconcept Dar!n heeft CSU een totaaloplossing voor circulair afvalbeheer, gebruikmakend van afgedankte pallets en gerecycled karton. Samen met kledingleverancier Schijvens ontwikkelde CSU ook een bedrijfskledinglijn gemaakt uit gerecyclede PET-flessen en gebruikt textiel en met zo min mogelijk knopen en ritsen. In 2018 wonnen CSU en Schijvens hiermee samen de Corporate Fashion Award in de categorie MVO-collecties.

CSU heeft vestigingen door het hele land, onder meer in Utrecht, Amsterdam, Den Bosch en Groningen.


Imagecredit: CSU

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.