Accu met 3.000 MWh opslagcapaciteit in bedrijf in Californië

Fox, via Unsplash Public Domain
Opnieuw relevant: 4 augustus 2023 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 17 augustus 2020

De Amerikaanse ontwikkelaar Vistra heeft in Californië de derde fase van een energieopslagproject opgeleverd. Met in totaal 750 megawatt laad- en ontlaadvermogen en 3000 megawattuur (MWh) is het op dit moment waarschijnlijk qua opslagcapaciteit de grootste accu ter wereld. Liefst 30 keer groter dan de opslagcapaciteit van het meest hilarische energieopslagproject ter wereld. De vergunning geeft Vistra de ruimte om de capaciteit op deze locatie nog eens te verdubbelen, zie het oorspronkelijke bericht van 17 augustus 2020 hieronder.

Accu met 6.000 (!) MWh opslagcapaciteit vergund in Californië

Het Amerikaanse energieconcern Vistra realiseert in Monterey County een accu met een vermogen van 300 megawatt. Een recent behandelde vergunningsaanvraag maakt duidelijk dat Vistra op deze locatie nog veel grotere plannen heeft. 

Flatten the
duck curve

In de Baai van Monterey, bij Moss Landing, exploiteert Vistra een grote gascentrale met een vermogen van 1.060 megawatt (MW). Deze centrale wordt in rap tempo klaargestoomd voor de energietransitie.

In 2018 maakte Vistra bekend hier samen met Tesla voor het eind van 2020 een 300 MW sterke accu bij te plaatsen, met een opslagcapaciteit van 1.200 megawattuur (MWh). In de wereld van lithiumaccu’s is dat al een ongekend groot project. Qua capaciteit ruim 5x zo groot als Tesla’s ‘Big Battery‘ bij Hornsdale in Australië.

Naar nu blijkt heeft Vistra echter nog veel meer in petto. De lokale overheid behandelde in juli de aanvraag van Vistra om het opslagproject met nog eens 5 dezelfde eenheden uit te breiden, dus tot een ongekend totaal van 1.500 MW en 6.000 MWh.


Hergebruik oude infrastructuur voor de energietransitie

Tot 2016 waren bij Moss Landing ook twee gasgestookte stoomturbines van samen 1.500 MW in bedrijf. Deze inflexibele turbines uit 1964 pasten niet meer bij de elektriciteitsmix van Californië, met al een hoog marktaandeel voor wind- en zonnestroom. Als toch een beroep op de turbines werd gedaan, duurde het liefst 24 uur eer ze op bedrijfstemperatuur waren. Dat, samen met de achterhaald lage efficiëntie, maakte dat de benuttingsgraad van deze oude stoomturbines snel daalde. In het laatste jaar tot een – zelfs bij hoge piekprijzen van de duck curve – oneconomisch lage capaciteitsfactor van slechts 3%.

Ondanks de sluiting heeft Vistra de vergunning voor de oude stoomturbines aangehouden. De realisatie van de netaansluiting zal daarom in ieder geval niet bepalend zijn voor de bouw van de grote accu. De geplande accu past precies in het vrijgevallen transportvermogen. Wanneer Vistra de nu vergunde uitbreiding van de accu daadwerkelijk zal realiseren, blijkt overigens uit geen van de stukken die ik over het project heb gevonden.


Flexibiliteit en tot 6 uur lang aardgasvrij het huidige vermogen

De uiteindelijke beoogde accu is ruim 40% krachtiger dan de nog operationele gascentrale. Met de 6.000 MWh opslagcapaciteit kan Vistra straks 6 uur lang het vermogen van deze centrale leveren zonder gas te verstoken.

Enorme flexibiliteit

Sluiting van het resterende gasgestookte vermogen is overigens niet voorzien. Deze gascentrale past nog prima bij deze fase van de transitie.

De stoom- en gasturbines van samen 1.060 MW hebben vanaf een koude start maar een uur nodig om op temperatuur te komen. Dankzij de accu is het niet langer nodig om de gascentrale als backup op een ‘waakvlam’ te laten draaien. Pas als stroomtekorten langer dan 5 uur aanhouden, springt de gascentrale aan. Alleen al dat scheelt veel gasgebruik.


Van laden naar leveren in de nek van de duck curve

Dankzij de grote bestaande netaansluiting kunnen de accu en de gascentrale ook tegelijkertijd hun maximum vermogen leveren. Dat is in het zonnige Californië van grote waarde. Het stroomverbruik in de staat piekt in de vroege avond, terwijl dan net de opwek van alle zonnepanelen wegvalt. De uitdaging om de noodzakelijke balans tussen stroomverbruik en de opwek van elektriciteit te behouden, groeit elk jaar verder.

Deze groeiende uitdaging heet in energie-jargon de duck curve, vanwege de gelijkenis met een eend die iemand ooit zag in de grafiek met het dagelijkse stroomverbruik. Het afnemende vermogen van de zonnepanelen in de avond en de piek in stroomverbruik op datzelfde moment vormt de nek van de eend. Die staat steeds rechter omhoog, wat betekent dat er in een kort tijdsbestek gigawatts aan afroepbaar vermogen moeten worden bijgeschakeld om de balans op het net te bewaken.

Accu’s kunnen daarin een grote rol spelen, omdat ze precies op het dal van de duck curve kunnen switchen van laden op overvloedige zonnestroom naar leveren van elektriciteit als de zon in kracht verliest. De door Vistra beoogde hybride centrale bij Moss Landing heeft straks een vermogensrange van liefst 4.060 MW. Binnen een uur kan de gecombineerde centrale switchen van laden bij 1.500 MW tot leveren van 2.560 MW uit de accu en de gasturbines samen.

Dat is precies de flexibiliteit die nodig is om het marktaandeel van wind- en zonneparken nog verder te laten doorgroeien.


Bron: Monterey County, Vistra, via PV Magazine / Imagecredit: Fox, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. D. Scheepens schreef:

  oude turbines+generatoren kunnen ook gebruikt worden om blind vermogen weg te werken, dat gebeurt momenteel ook op de Maasvlakte bij Uniper MPP 1+2 en is “lucratief” heb ik me laten vertellen.

  • AntonBr schreef:

   CosPhi correctie kan met generatoren, maar een condensator batterij werkt ook. Mbv een DC-AC omvormer kan het eveneens.

   Bestaande infrastruktuur gebruiken geeft direkt baten, maar als er een peak shaving batterij aangelegd wordt.. Dan heb je alleen nog maar onderhoudskosten om de stoomgeneratoren in bedrijf te houden, want de nieuwe installatie kan hetzelfde.

   Het maasvlakte voorbeeld wat je geeft werkt als de afstand niet te groot is van de blindvermogen veroorzaker. Anders heb je alsnog warme (kleiner werkelijk vermogen transportcapaciteit) transportleidingen. Dat zal gecombineerd worden met bv de reservevermogen, onbalans- of intraday markt, meerdere baten stapelen bij dezelfde kosten is efficiënt.

 2. Walther schreef:

  Installeer in elke woning een accu van 24 kWh en een huisaansluiting van 6 Amp.
  Accu neemt de pieken van het net weg.
  Je kan zelfs nog thuisladen hetzij beperkt.
  Met zonnepanelen erbij kan je zelfs 100kWh instaleren en snelladen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.