Startup Finch groeit naar jaarlijks 1.000 modulaire houten woningen

Finch Buildings

Bouwbedrijf De Groot Vroomshoop vergroot de productiecapaciteit voor houten prefabwoningen. Op een nieuwe productielocatie te Enschede* is plek voor de bouw van dagelijks 4 nieuwe Finch Buildings, schrijft Cobouw.

Per woning 13 ton CO2 vastgelegd

Finch Buildings timmert sinds 2014 aan de weg met stapelbare, schakelbare en modulaire woonunits uitgevoerd in massief hout. De Groot Vroomshoop realiseerde met Finch al enkele projecten.

Het grootste gezamenlijke bouwproject tot op heden bestaat uit 38 modules en staat in Alkmaar. In de nieuwe fabriek zou De Groot elke twee weken genoeg modules voor zo’n project kunnen bouwen. “Dat zullen we het komende jaar waarschijnlijk nog niet realiseren”, zegt Gerard Beltman, algemeen directeur van De Groot Vroomshoop Groep tegen Cobouw. Voor 2021 staan projecten in onder meer Monnickendam, Gouda en Amsterdam op stapel.


Circulair en klimaatvriendelijk

Het duurzame verkoopargument voor de houten woonmodules van Finch is dat de woningen vrijwel geheel bestaan uit duurzaam geproduceerd hout uit Europa. Ten opzichte van woningen uit beton, baksteen en/of staal is de CO2-uitstoot in de productie daarmee gering. Vergeleken met een conventioneel gebouw van dezelfde omvang is volgens Finch tijdens de bouw van het bovengenoemde project in Alkmaar bijvoorbeeld ruim 500 ton CO2-uitstoot voorkomen.

Hout is een must voor nieuwbouwopgave

Bovendien blijft in het hout zelf een serieus volume CO2 opgeslagen zolang de module of delen daarvan een nuttige functie vervullen. In Alkmaar is 478 ton CO2 vastgelegd, per module dus zo’n 13 ton.

De kans dat de woningen de opgeslagen CO2 inderdaad vasthouden is vergroot door de modules demontabel te ontwerpen. De blokken zijn als geheel te vervoeren en elders opnieuw te stapelen of te schakelen. Als de miljoen nieuwbouwwoningen voor 2030 gebouwd moeten zijn elk zulke cijfers kunnen overleggen dan scheelt dat 25 megaton CO2-uitstoot dit decennium. Hopen dus dat De Groot snel opnieuw moet uitbreiden.


*Correctie: Oorspronkelijk melde ik in dit stuk dat de nieuwe productielocatie in Vroomshoop staat. De Groot gaat de modules echter bouwen in Enschede. Bedankt voor het melden!


Bron: Cobouw / Imagecredit: Finch Buildings

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.